-
Mógłbyś sprawdzić oscyloskopem:
- pulsacje podciśnienia w kolektorze ssącym vs na wydechu,
- ustawienie rozrządu i porównać, bazując na wykresach kompresji dynamicznej dla każdego cylindra.
- pomiar kompresji dynamicznej,
- przebiegi z cewek
- wydajność pracy każdego cylindra.
- inne.
Tylko, że nie wiem jak to wygląda w tym silniku, w sensie dostępu dla sond oscyloskopowych, jaki zapłon, czy można złapać sygnał z CKP z jakiejś wiązki od góry, etc. No tak, żeby uprościć i skrócić maksymalnie testy. Patrzyłam na zdjęciach, ale są tylko z założonymi osłonami, więc nie widać nic.
Moja GT jedzie w sobotę na Śląsk. Oscyloskop wraz z osprzętem pojedzie w bagażniku i wraz z nią zostanie tam przez jakiś czas. Zwykle go wożę ze sobą, na wypadek nagłej awarii. Tylko, że nie znamy się, jesteś krótko na forum, więc nawet z avatarów i nie wiem jak to zorganizować, żebyś mógł skorzystać ze sprzętu. Ani też nie wiem, czy byś chciał.
- W każdym razie, taka możliwość diagnostyczna istnieje i generalnie po to jest, by z tego korzystać.
-
Chyba sie naprawiło bo autor nie zagląda :(
-
Niestety nie miałem czasu zaglądnąć na forum, niestety sam na tyle się nie znam tym bardziej na V6 aby sprawdzać po kolei co jest nie tak, jutro będę podpinał pod komputer to wstawię screeny z parametrów, jeszcze dziś doszła mi jeszcze jedna rzecz.. Nie świecą mi ksenony oraz postojówki ale na to założę osobny temat bo nie mam pomysłów co mogło się stać...
Edit Bardzo dziękuję za chęci ale niestety sam nie potrafię skorzystać z twoich narzędzi musiałbym odstawić auto do mechanika a niestety cięzko z czasem u mnie teraz ;/ na dodatek brak świateł jeszcze doszedł..
-
Odkopuję temat ponieważ sytuacja się wyjaśnia.. Po wymianie uszczelek został źle założony rozrząd, za mało napięty napinacz, rozrząd przestawiony o jeden ząbek.. ale to nic.. na prawej głowicy zostały pozamieniane mostki.. skutki tego partactwa..? Cztery wałki rozrządu do wymiany oraz wszystkie szklanki.. Mechanik który to robił jest polecany prawie przez wszystkich na śląsku.. Bedę starał się od niego o zwrot kosztów bieżącej naprawy, jeśli nie zachowa się jak człowiek zrobię mu odpowiednią antyreklamę..
-
Wyrazy współczucia. [emoji22]
Napisz jak rozstrzygnie się sprawa z mechanikiem.
Jakie plany z autem? Strach pytać o koszty...
-
Auto oczywiscie naprawiam
4 wałki - 400zł
komplet popychaczy jakies 1300zł jak nie więcej
nowy olej z filtrem
robocizna mechanika za wszystko grubo ponad 2 tysie wyjdzie. Będę walczył o odzyskanie pieniędzy.. na pewno tego tak nie zostawie
-
Masakra ....
Z rozrządem dobrze mówiłem .... Głowa do góry.
-
Ogólnie z wałkami rozrządu jest zagadka ponieważ nie możliwe jest aby one się aż tak mocno zużyły w tak krótkim czasie i nowy mechanik twierdzi, że stary mechanik założył mi zużyte wałki.. Ale jest to chyba nie mozliwe ponieważ sam oglądałem te wałki rozrządu i były jak nowe.. czyli wniosek jest taki ze w przeciągu roku one się tak zużyły lecz z tym nie zgadzają sie obydwaj mechanicy..
Nie wiem co o tym myśleć bo teraz wychodzi na to, że od starego mechanika nie mam jak domagać się zwrotów naprawy gdyż jego niedopatrzenie nie miało bezpośredniego wpływu na zużycie wałków rozrządu..