Jak masz okazję zmierz na ciepłym. Wg mnie tragedii nie ma, ale te 10 to już trochę słabo.
Printable View
Jak masz okazję zmierz na ciepłym. Wg mnie tragedii nie ma, ale te 10 to już trochę słabo.
seba co mi radzisz ? co zrobić?
Doczytałem się że ma być w okolicach 10,5 , równo jest na wszystkich cylindrach ? , może najprościej będzie podjechać na hamownie ,raczej nie ma się co na zapas martwić
Pomiar na ciepło ,hmm głowica od strony grodziowej , zanim to porozkręcasz , pościągasz dostaniesz się do świec do już nie będzie na zimno :)
A tam, to masz tylko kolektor, kilka śrubek i w zasadzie świece. Jak sam pewnie dobrze wiesz, V-ka nie stygnie tak szybko :P
Bandzior, wg mnie źle nie jest. Busso jest luźno spasowane, z resztą dosyć równo wyszło, więc bez paniki. Tak jak Marcin mówi, jedź na hamownię, zobaczysz co tam się okaże.
Jest jeszcze pytanie czy taki pomiar powinien być robiony na zimno czy ciepło ? , ... jest wiele podzielnych i skrajnych zdań na ten temat ,i podstawowe pytanie jaka powinna być prawidłowa kompresja na tym silniku powiedzmy mierząc na zimno ? ,taki pomiar jest prostszy do wykonania ,sam niebawem chce wykonać taki pomiar u siebie , już samo trzymanie kompresji , podobnej kompresji na wszystkich cylindrach jest dobrym znakiem
Seba masz racje V nie stygnie szybko ,raczej mi chodzi o prawidłowość i zasadę - pomiar na zimno czy ciepło i jaka prawidłowa ma być kompresja , bo generalnie do teraz nie wiemy , sprawdzał może ktoś na zdrowym silnku ?
SilverV6 w pierwszej odpowiedzi piszesz że 10-11 to mało a poście nr 10 że nie pamiętasz ile ma być - to więc jak ??? , poco dawać takie wpisy i na dzień dobry smucić kolegę :)
Uwazam ze 10 to mało napislalem ze nie pamietam ile mialem u siebie ale coś mi świta że na zimym silniki i swiezym oleju mialem cos ok 12,5 minimum na kazdym cylindrze ale nie powiem tego na 100%
Moze dlatego mam taka mocną serje [emoji16]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mierzona była na zimnym silniku po pierwszym rannym przejechaniu 500 metrów..czy to ma wpływ?a inni piszą o danych producenta 10.5 żeby była..
kompresję mierzy się na rozgrzanym silniku
przy zimnym jest mniejsza?