Gdyby ktoś potrzebował to jest do rozdania kilka szt. takiego aerozolu do EGR ale pewnie i więcej wyczyści, sprawdzone dobrze działa z AR6500 w ON.
Tutaj jest filmik YT co i jak, najlepiej w dwie osoby :
https://youtu.be/00GyC9ml0iw
Printable View
Gdyby ktoś potrzebował to jest do rozdania kilka szt. takiego aerozolu do EGR ale pewnie i więcej wyczyści, sprawdzone dobrze działa z AR6500 w ON.
Tutaj jest filmik YT co i jak, najlepiej w dwie osoby :
https://youtu.be/00GyC9ml0iw
No to niestety był zbyt ciężki przypadek na dodatki do ON. One czyszczą ale niestety uszkodzeń mechanicznych nie odwracają i to też jest cenne info bo jak pisałem na wstępie do tego wątku, warto pamiętać, że nie każdy trudny przypadek da sie uratować niskim kosztem (w porównaniu z drogą naprawą).
P.s. Nowa wersja AR6400-D (ta PD&CR) jest mocniejsza także od AR6400-CR.
OK, dzięki za odpowiedź. Kupię AR6600 na próbę, ale najpierw muszę wypalić ar6800 diesel power, które mam w baku :) Słyszałem, że po 6400-D trzeba wymienić filtr paliwa, czy jest to prawda? Tyczy się też ar6600?
P.S. Można zamienić ar6800 na 6900d-max?
AR6600 nie zawiera detergentów układu paliwowego więc nie ma nic do filtra paliwa. To inna technologia.
Jak to zamienić?
Zacząć stosować 6900d-max zamiast 6800:)
Bez problemu.
No to dobra, a co stosować po czysciku stp? Bo z tego co słyszałem to w Finlandii jest dzizel z dmoieszką eko dizla. Co bylo by najlepiej lać?
W Polsce też masz biodiesla w jakiejś tam proporcji. Lej jakikolwiek dobry środek do zwiększania smarowności ON, bo o głównie tutaj nowoczesne paliwo ma braki. Stanadyne robi niezłe (sprawdzałem), Optilube też, ale XPD ciężko dostać poza USA.
Poza AR 6400 nic do paliwa z Archoila nie lałem więc się nie wypowiem.
Ludzie na szerokim świecie chwalą dodatki Liqui Moly, oni mają dedykowane smarowidło i jakiś super-dodatek smarująco-uszlachetniający z serii pro-line. Oba będę na dniach testował :) Kleen-Flo też robi jakieś smarowidło, dodatki Amsoila i Millers Oils też podobno zwiększają smarowność oleju. Przy czym Pro-Line z LM i dodatki Amsoil/Millers mają podobno bardziej wszechstronne działanie. Na oszczędność paliwa bym nie liczył, ale zwiększona liczba cetanowa może trochę ułatwić odpalanie no i "ożywić" silnik, może też pomoże to i owo doczyścić przy dłuższym stosowaniu, ew. utrzyma w czystości to co wyczyściły dedykowane czyścidła.
Jest tych środków na rynku tyle, że wybierać, przebierać i testować :D
Nowy AR6900-D Max jest zrobiony pod obecne paliwa z bio. Akurat bio ON jest dość smarny już od kilku % bio i nie brak smarności jest problemem a np. woda, bakterie, szlamy itp, nietrwałe parametry, utlenianie. Warto przed zimą wyczyscić dobrze układ i wyprowadzić wodę z układu po Bio ON a to nie każdy czyścik potrafi. Do regularnego stosowania latem w EU ważny jest dobry detergent przede wszystkim i stabilizatory.
Obecnie najlepsze detergenty do ON to te badane testem na DW -10 jak w AR6900-D Max. Oprócz tego fajnie kiedy dodatek ma składniki antykorozyjne biobójcze itp a nie tylko nafte i trochę cetane boostera.