jeśli to kwestia ciśnienia paliwa to powinno to wyjść , trzeba zmierzyć ciśnienie na listwie najlepiej podczas jazdy
- - - Updated - - -
po takich tekstach radziłbym poszukać innego mechanika.....
Printable View
jeszcze jeden test wykonałem - 2000rpm , 4 bieg i pedał w podłogę - auto solidnie zmuliło i wyskoczył check oraz info, że tryb DNA niedostępny.
Po podpięciu pod kompa wyszło: błąd P0301 wypadanie zapłonu cyl. 1.
Mechanik podejrzewa UPG, ale nie wiem czy nie zacząłbym od wymiany cewki. co sądzicie ? w sumie cewka to powinna chyba paść na amen i samochód paliłby na 3 gary.
oznacz ją i zamień cewkę z innym cylindrem , jeśli błąd będzie P0302-P0304 to masz winnego. Cewka nie koniecznie pada od razu na amen
Będę miał możliwość wpięcia nowej cewki i wtedy sprawdzę wszystko bez wizyty u mech. tylko jedne pytanie (głupie):
1 cylinder to standardowo ten od strony rozrządu....czy w tych silnikach również tak jest ?
Im więcej pytań - tym mniej roboty później, także z góry dzięki
cewka wymieniona - problem zniknął
Ile kosztowała? Oryginał czy zamiennik jakiś?
Wszystkie, które były zamontowane były produkcji Bosch. My (bakol ;) włożyliśmy Beru, kosztowała 150 zł z wysyłką z Niemiec, przyszła w 2 dni ;)
dodam tylko, że wymiana była komicznie prosta, na forum fiata wyczytałem, że trzeba demontować listwę z przewodami (inaczej nie da się wypiąć cewki).
Demontaż tej listwy jest utrudniony bez długiego klucza nasadowego, zamiast tego rozmontowałem obudowę kostki wychodzącej z listwy - 30 sek ;) (złożenie - 60 sek.)
PS. właśnie...oryginały to bosch czy beru ? wyczytałem, że beru są ok więc taka została zamontowana.