czy sama uszczelka czy cała obudowa to pewnie będzie wiadomo po wyjęciu. Ja miałem zmieniany cały płyn i chyba tak trzeba, a jeśli nie to i tak bym zalał świeżym.
Printable View
czy sama uszczelka czy cała obudowa to pewnie będzie wiadomo po wyjęciu. Ja miałem zmieniany cały płyn i chyba tak trzeba, a jeśli nie to i tak bym zalał świeżym.
zrobione! obudowa wymieniona, nowy płyn zalany.
zgodnie z Waszymi podpowiedziami obudowa chłodnicy egr pasuje od opla insigni - w oplu kosztuje 165zł.
dodatkowe koszty to koncentrat/płyn chłodniczy - 63zł bo wchodzi prawie 6 litrów płynu.
najgorszy niesmak to mechaniorzy! i czasu oczywiście nie mają a jak już to za zrobienie najprostszej sprawy chcieliby majątku się dorobić! to przeliczanie na roboczogodziny i to jeszcze w cenach netto... - nigdy się z tym nie pogodzę! na 300 nawet byli tacy co wyceniali robociznę!!! a to przecież tylko odkręcenie paru śrub i później odpowietrzenie układu...!
znalazłem w końcu takiego co zrobił mi to za stówkę - zresztą uważam, że to najbardziej sprawiedliwa cena!
dziękuję wszystkim za pomoc.
pozdr,
jeszcze chcę podzielić się z Wami (może się to komuś przyda) tym, że chyba dobrze też podczas wymiany tej obudowy chłodnicy egr zaopatrzyć się w uszczelkę bagnetu - w ASO AR kosztuje ona 14zeta...
otóż, zresztą tak jak wyczytałem tutaj już wcześniej przed przystąpieniem a raczej diagnozowaniem mojej usterki/wycieku, podczas wymiany tej chłodnicy trzeba przesunąć bagnet do sprawdzania poziomu oleju... ma on uszczelkę, którą warto od razu wymienić skoro się nim ruszało (niestety odkręcić trzeba kolektor) bo wiadomo jak to uszczelka może ona stracić swoją sprężystość przez lata... ;)
u mnie było tak, że po wymianie tej obudowy egr zaczęły się plamy olejowe w garażu - ciężko było zdiagnozować skąd to leci bo po wymyciu wszystkiego wszędzie okazywało się suchutko :)
odpalając u mechanika na wolnych obrotach nie pojawiał się ten wyciek a podczas jazdy już zupełnie inaczej to wyglądało ;)
także tym co spotka ich wymiana obudowy chłodnicy egr radzę aby pokierowali swojego mechanika jeszcze w stronę tej uszczelki - koszt niewielki i niechciany i niepotrzebny kłopot z głowy!
pozdrawiam,