-
wartości zmierzone
na włączonym silniku 14,4 na wolnych obrotach
przegazowanie 14,7-14,9
dojechałem do domu 40kilometrów bez problemów ( bez świateł , klimy itd )
po pomiarach zgasiłem silnik i aku pokazało 16,6 !!!
nie zapalił już, nie zakręcił nawet , ale kontrolki świeciły normalnie
odłączyłem klemy i pokazuje 16,4
teraz ładuje :(
nie wiem co jest
-
Heh, jeszcze nie widziałem żeby dało się naładować akumulator bardziej :sarcastic: to ładowanie to masz coś za duże tak mi się wydaje. Powinno być 14 z kawałkiem ale że aż do 15 dobija?
-
Sprawdź ty miernik na jakimś pewnym źródle zasilania, powiedzmy jakaś ładowarka "cy cuś".
Tak wysokie ładowanie się zdarza, przy uszkodzonym regulatorze. Najczęściej kończy się to nie tylko naprawą altka, ale też popalonej elektroniki.
-
wszystko się .... tak racja miernik zawyża w gniazdku 294 pokazał a na baterii 1,94.
miernik jeszcze nowy kupić - nieszczęscia chodzą parami
-
dobra , pomiary zrobione
na wyłączonym silniku aku ma 12,48 na włączonym 11,7
sprawdziłem też na wyjściu z altka ten gruby kabel to samo 11,68-11,7 na włączonym silniku
cienki na altku nie miał około 1 .
czyli aku dobre ?
przypomnę , autko do soboty bez jakich kolwiek kłopotów , po puknięciu cały czas świeci się kontrolka aku
-
Na włączonym 11,7V to za mało.
-
A sprawdzałeś czy nie zadziałał wyłącznik na płycie z bezpiecznikami na aku ?
Bo w naszych samochodach są teoretycznie 2 wyłączniki. 1 pod fotelem odcinający paliwo i 2 na aku odcinający część zasilania.
Jeśli to będzie oki, to altek do sprawdzenia na stole.
-
wiem gonzo :( tylko co?
danus , a to odcięcie zasilania ? na klemie plusowej? kilka jest jakich jakby bezpieczniki / szyny ? jak sprawdzić to ?
jest trop :)
-
w instrukcji obsługi na rysunku 162 jest taki kanelek z przodu , od czego on jest u mnie chyba go nie ma
-
ale jesli bylo sprawdzane przy alternatorze bezposrednio to musi pokazywac dobrze.Bezpiecznik moze byc dopiero dalej.
a inny akumulator jakby podlozyc moze cos sie w nim oberwalo przy uderzeniu?