Pierwsza diagnoza była trafna , na poczatku pomagało samo czyszczenie ale za 3 razem trzeba było skubańca jednak wymienić
Printable View
Zaczął bym od dokładnego wyczyszczenia silniczka krokowego i przepustnicy.
Silniczek krokowy najlepiej zdemontować i włożyć do benzyny ekstrakcyjnej na jakiś czas, następnie dobrze osuszyć.
Powinno pomóc :)
Dziękuje koledzy za rady.
Wina paliwa to nie jest, bo problem mam już od dawna.
Problem występował u mnie już przed wymianą większej części silnika, ale przepustnica i cały plastikowy układ powietrzny został od starego, więc zacznę od czyszczenia przepustnicy.
Jakieś rady co do demontarzu? W skodzie to było 5 minut, a tu średnio wiem za co sie zabrać patrząc na ten gąszcz gumowych rurek :P
witam mam problem z obrotami falują na biegu jalowym aż do momentu aż zgaśnie, wymieniłem sondę lambda,silniczek krokowy,wyczyściłem przepustnicę i kolektor ssący,nowe świece . czy może być to czujnik położenia wału czy cos innego alfa 145 1,4 boxer 94r pozdrawiam
Co masz dokładnie na myśli falowanie obrotów? Czy chodzi Ci o samoistną zmianę prędkości obrotowej silnika w przedziale do 1.000 obr/min. czy silnik wchodzi również na wyższe obroty? Czy falowanie ma miejsce tylko przy zimnym silniku, czy na rozgrzanym tak samo?
silnik jak najbardziej wkręca się na wyższe obroty, a zmienia obroty na rozgrzanym często ponad 1000 na 600 i na odwrót aż zgaśnie a zaraz odpala bez problemu
mam ten sam problem wyczyściłem krokowy, przepustnice świece nowe , tylko kable cos nie bardo bo sa jnmora. Ale te falowanie mam identyczne jak kolega. juz mnie to wku..ia. Podpinałem pod kompa zaraz jak kupywalem alfke i wszystko okey. No i co to moze byc????
a ja wam powiem ze sprawdzcie sobie szczelnoisc rury wydechowej ... ja miałem małą dziurke i sonda lambda dostawała fałszywe dane i własnie tak falowało wymiana tłumika załatwiła sprawe :) a cudowałem tak jak wy i bez skutku az wymieniłem układ wydechowy i problem znikł do teraz a krokowca rozebrałem w drobny mak po czyszczeniu nic nie dało przepustnica swieciła sie jak psu jajka :P swiece nowe kable nowe filtry nowe ii nic heheh ale teraz mam spokoj na jakis czas :) zn dopuki korozja nie zrzere tłumika heheheh pozdrawiam
( zamiennik jakieś 250 zł )
Wątpie żeby dziurawy wydech miał wpływ na falowanie wolnych obrotów a tym bardziej dziurawy za sondą . Ja też wymieniłem cały układ wydechowy na nowy i jak falowało tak faluje , dopiero kupujący ode mnie auto zmienił krokowca na nowy i przestało falować.