-
EGR raczej nie powinien mieć z tym nic wspólnego. U mnie jak miałem zapchany EGR to silnik normalnie pracował, przyspieszenie itp. Dopiero na autostradzie jak przycisnąłem mocniej, powyżej 120km/h łapał ten błąd, ale silnik pracował tak jak powinien nie tracąc mocy. BTW jak zamierzasz sam czyścić EGR to uważaj na śrubkę która trzyma cały tłoczek w zaworze żeby nie ukręcić :P Obym się mylił i Ci pomogło czyszczenie EGR-u aby się nie męczyć z naprawą samochodu :)
-
Ściagaj rurę przy kolektorze jak i klapę gaszącą (za nią może być dużo oleju z sadzą). EGR też wykręcaj. Wyczyść to wszystko i uważaj by syf nie wpadł do kolektora. Przewody od gruchy, akumulatora ciśnienia, overboosta wymień, wyczyść i przełóż w dostępne miejsce overboosta. Zaślep na próbę całkiem EGR.
Masz podwieszony temat w dziale 147/156/GT o MSCF, przejrzyj go. Możliwe, że overboost do czyszczenia/wymiany.
-
Ludzie nitrem to można czyścić plamy oleju na betonowej podłodze, a nie delikatna elektronikę. Ten czujnik można wywalić w kosz. Tylko alkohol izopropylowy.
-
Witam ponownie,
Opisze cala sytuacje jaka zaszła:) A wiec przedwczoraj przeczyściłem jeszcze raz czujnik (Bardziej go przedmucham) jednak błąd dalej występował. Zakupiłem wiec używanego overboosta i zamiennik czujnika ciśnienia doładowania. Na dzień wczorajszy zaplanowałem wizytę u mechanika (chciałem żeby mi przeczyścił EGR-a na początek). Przed, podjechałem jeszcze do sklepu no i po powrocie do samochodu odpalam a tu błąd zniknął. No to jadę sprawdzić czy wróciła moc. Wszysto gra jak wcześniej, normalnie przyspiesza jak dawnej:)). Bylem jednak już umówiony z mechanikiem, wiec postanowiłem ze pojadę i poproszę o przeczyszczenie EGR-a. Dzisiaj odebrałem samochód i dalej jest wszytko ok. Wydaje mi się, ze pewnie pierwsze czyszczenie czujnika było ok tylko Alfa mogla wpaść w tryb awaryjny i potrzebne była określona ilość uruchomiania silnika lub jakaś odległość żeby dopiero zakapowała ze już jest zdrowa? Wykasowałem wiec błąd P2038 i mam nadzieje, ze już będzie hulać jak dawniej i przez długi czas.
Dziękuje wszystkim za rady i pomoc. Pozdrawiam.
- - - Updated - - -
A jeszcze jedno pytanie:) Mechanik powiedział, ze jest niby taki środek w spreju do czyszczenia EGR-a, ze nie trzeba go rozkręcać tylko się zdejmuje filtr powietrza i niewielka ilość psika on to zasysa i wywala wydechem. Słyszał ktoś o czymś takim, czy to naprawdę działa i nie szkodzi ?
Pozdrawiam
-
Na yt widziałem testy jakiegoś specyfika do czyszczenia egr, po przejechaniu iluś tam km trochę się oczyścił ale dalej był brudny xd Moim zdaniem czyszczenie ręcze jest bardzardziej skuteczne. Cały nagar w środku co się zbiera oddziałowe też na cewkę która lubi się zapchać tym syfem i przestać działać :P
-
Dla mnie już w teorii to lipa bo cały ten syf który masz w Egrze i kolektorze (a może być tego sporo) musi przelecieć przez zawory, cylindry, znowu zawory.
-
Popieram Sleyera. A mechanik dupa skoro wspomina o dziwnych sprayach, które prędzej zniszczą silnik niż go naprawia.