-
OK czyli jednym słowem moze być problem z elektryką -elektroniką dotyczy to migającego wyświetlacza radio na podmianę będzie trudniej zdobyć bo mało kto będzie chciał zrobić taki myk będę musiał kupić drugie ale z tego co widzę to są ale bez kodów więc najlepiej daĆ do naprawy moje , no cóż trzeba będzie tak zrobić , napięcie na włączonym silniku jest 13,89 V
-
Odnośnie przygasania świateł też mi się przypomniało teraz, że podobno sam akumulator ma na to wpływ, jeśli nie ma odpowiednich parametrów albo jest zużyty - chyba wyczytałem to przy okazji szukania rozwiązania innego problemu ze światłami w fordzie. Jak stary masz aku?
Co do samego podmienienia radia z kimś innym to nie powinno być problemu, ale najlepiej byłoby znaleźć kogoś z okolicy. Wpisz sobie pod avatarem miejscowość, na pewno łatwiej będzie Ci kogoś znaleźć ;)
Dziwne jest to, że jak dociśniesz panel radia to świeci - tak jakby po prostu coś nie łączyło, może jakieś zimne luty czy coś... Inne radio powinno ładnie zaświecić a to które masz w innym aucie powinno też przygasać. Tylko zwróć faktycznie uwagę na to, żebyś miał kod do radia które masz założone i które będziesz podmieniał, bo może być problem :D
-
Jak stary jest aku to nie wiem bo mam ją dosłownie od tygodnia co do radia tez tak mi się wydaje , bezpieczniki posprawdzam tak dla pewności a z tym migającym wyświetlaczem to można żyć pewnie
-
Akumulator myślę może mieć znaczenie. Możesz też akumulator podmienić i zobaczysz, czy przygasają światła czy nie ;) Z tego co pamiętam, licznik miga jeśli cos jest nie tak z instalacją, taki trochę "check" ale nie silnika tylko elektroniki :D Nie wiem czy może mrugać przez przygasające światła, ale wydaje mi się, że to bardzo prawdopodobne, że jest to ze sobą powiązane. W zasadzie nawet ten panel radia może być powiązany idąc tym tokiem rozumowania. Ogarnij światła i panel radia i może przestanie mrugać :)
Ze światłami zacząłbym od sprawdzenia masy i wszystkich połączeń w kostkach itd, u mnie np świeciły wszystkie światła a wywalał błąd świateł stop, bo zaśniedział jeden mały wtyk...
-
Ej pytanie jest jeszcze o to jaki masz silnik?
A dobra widze 1,6 16v
Hmm moim zdaniem może być że na alternatorze mogła się szczotka zawiecic i daje daje 13,8 z 14,4v do tego zamiast 120A da 60A i podczas jazdy po włączeniu jakiego kolejek odbiornika Moze powodować spadek napięcia na innych odbiornikach
A jak / czym jest podswietlony tel zegar? Led czy zarowka? Bo jak zarowka to moze wlukno sie ulamalo i na dziurach sie rozwiera i mruga ...
Takie gdybanie ...
-
A tak z innej półki czy ten moj silnik 1,6 16V 120KM posiada wariator bo po odpaleniu slysze dxiwny terkot z silnika ale dosłownie przez sekunde moze dwie i stad moje pytanie
-
Wszystkie TS 16V poza 105KM posiadają wariator. Klekotanie przy odpalaniu zimnego silnika może świadczyć o jego zużyciu(wariatora). Jeśli diagnoza się potwierdzi, to jak najszybciej go wymień (najlepiej z rozrządem, jeśli termin się zbliża). Odkładanie sprawy może prowadzić do uszkodzenia rozrządu.
-
Ok dzieki za odpowiedz zabieram sie za to jak najszybciej , czy jest to jakas skomplikowana operacja wymiana wariatora bo z rozrzadem dam sobie rade a nie wiem co i jak z wariatorem
-
Nagraj najpierw ten terkot/zgrzyt i wrzuć filmik na youtube, bo wina może leżeć też po stronie rozrusznika.
Najlepiej zrobić przy tym rozrząd, bo i tak zrzucasz napęd wariatora.
Tutaj jest dość ciekawie opisany cały proces:
http://home.hccnet.nl/jaap.bouma/PhaseVariator.htm
-
Bardziej slychac od strony rozrzadu