Złap za półoś przy przegubie i sprawdzć czy jest luz , i wówczas będziesz wiedział.
Printable View
Złap za półoś przy przegubie i sprawdzć czy jest luz , i wówczas będziesz wiedział.
Gdybym pojeździć tak do czerwca, dajmy na to około 2 tys km, nie stanie sie nic więcej? Aktualnie jestem spłukany więc w czerwcu bym sie za to brał, mam jeszcze pytanko, w warunkach domowych da radę zmienić te przeguby cxy raczej ciężko?
Wibracje od przegubów nie są uzależnione bezpośrednio od obrotów silnika tylko od obrotów półosi/kół.
Autor uzależnia występowanie wibracji od konkretnego zakresu obrotów silnika; ponadto na filmie odometr wskazuje 230kkm.
Nie wykluczałbym hipotezy o oznakach kończącego się koła dwumasowego; poduszki silnika/skrzyni oraz krzyżaki w przegubach również do sprawdzenia, jak i ewentualnie krzywe felgi.
W tym silniku, przede wszystkim przeguby wewnętrzne. Jeśli zdiagnozujesz że to one, to wyciąg całe półosie i wyślij np do polosie.pl. Wzmocnią fabrykę i problem zniknie całkowicie. Inne rozwiązania są tylko chwilowe, bo powracają jak bumerang.
Też wlasnie sugerowalem sie przebiegiem i stawialem na dwumas,ale mam nadzieje ze to te przeguby ,jutro nimi poruszam i zobaczymy, a tak na przyszłość gdyby padał dwumas jakie były by objawy? i co to znaczy ze sie zapadł ?? bo z tego co sie orientowałem do 2.4 20v ciężko zdobyć dwumase ,że niby tylko LUK robi dwumasy do tego silnika i koszty sa ogromne...
Do autora:
Kolego słuchaj jak najbardziej płaczu na temat dwumasy bo w 156 z tym silnikiem to jest pewne że ona padnie, chyba że była zmieniana niedawno i zostało to zrobione dobrze i z wiedzą bo sprzęgło jest samonastawne i raczej "Pan Zdzisiek" tego nie ogarnie. Dwumas objawia się głównie telepaniem na biegu jałowym, wszystko się trzęsie, kierownica, deska cała buda. Dodam tylko że nie spotkałem jeszcze się ze 156 20v które miałoby inaczej. W twoim przypadku najprawdopodobniej to wina półosiek- kuzyn ma identyczną przypadłość jak Twoja. Półosie nie są aż takie drogie jak kiedyś. Nie jest wykluczone też że masz coś z wałem korbowym, a może to być jakaś pierdółka pod postacią poduszki. Jednak obstawialbym najbardziej na półosie- u kuzyna to aż zgieta była także hardcore'owo już poszło.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Wiec dzis sprawdzalem te przeguby i sprawa wyglada tak że sprawdzalem lewy od strony skrzyni i gdy zlapalem za ten kielich i ruszalem nim na boki mial delikatny luz w obydwie strony i gdy ruszalem nim na boki slychac bylo takie delikatne "puk,puk" takie jakby chrupanie czy cos ..
W mojej Alfie 156 z silnikiem 2,4 20V w kole dwumasowym miałem ścięte nity i żadnych wibracji jak piszesz nie było. Dopiero po demontażu skrzyni wyszło że jest uszkodzony.
Według mnie w dmumasie i całym sprzęgle w 156 nie ma nic nadzwyczajnego, więc nie bardzo wiem czego można tu nie ogarnąć - dodam że u Siebie robiłem to sam pierwszy raz w życiu i nie miałem z tym problemu.