-
Ja jak montowalem u siebie klocki na tył to nie chcialy skubane luzno chodzic pomimo iz prowadnice mialem oskrobana idealnie. Co sie okazało? Klocki nie chcialy luzno chodzic z powodu warstwy farby ktora sa pokryte. One sa malowane na czarno i dopiero jak zeszlifowalem nieco tej farby z miejsca gdzie styka sie klocek z prowadnica zaczely pieknie sie przesuwać. Ja wsadzalem klocki brembo i jakos zauwazylem ze ubywa ich wiecej i szybciej niz poprzednich TRW (pomimo nowych tloczkow gumek itp w zaciskach- reczny tez nei trzyma), takze kolejnych brembo juz nie kupie i wroce pewnie do TRW lub jakies polskie kupie.
-
Rozkrecilem wszystko na nowo i tak wyczyscilem jakby z fabryki wyjechaly... ale dalej to samo... wyglada to tak jakby zacisk pod minimalnym katem byl odchylony ale przeciez on sie trzyma na 2 srubkach i nie mam zadnej mozliwosci zeby cokolwiek korygowac... po pewnym czasie napewno sie dotra i beda dobrze lezec na tarczy ale tak to chyba nie ma wygladac...?
Co do odchylu to chyba naprawde tu lezy wina bo wewnetrzna strona tarczy jest od wewnatrz przytarta a zewnetrzna od zewnatrz... czyli ewidentnie cos nie rowno zacisk siedzi? Ale jak?
Czy podczas skrecania zacisku musze go jakos mocno przycisnac i idealnie ulozyc czy sam sie po dokreceniu srub uklada?
Jak tak patrze na stare klocki to one wlasnie tez tak troche " krzywo " przytarte sa... hmm to chyba moja auto juz tak ma...
-
Ja tam za wiele klocków nie wymieniałem, ale za każdym razem zaraz po wymianie przez jakiś czas ślad po klocku nie jest na całej szerokości tarczy tylko np. na 2-3cm na obwodzie . I klocki zawsze lekutki skos mają stare. Po jakimś czasie się docierają i już całą powierzchnią biorą i ślad na całej powierzchni przylegania powinien być . Pojeździj trochę , zwłaszcza że to tył to tam prędko się nie podocierają.
Choć raz miałem przypadek ogromnego skosu na tylnym zacisku w 156 - tam ponoć innej długości prowadnica górna i dolna są i były odwrotnie założone.
-
A prowadnice w jarzmach dobrze chodzą? Miałeś je wyjęte,wyczyszczone i nasmarowane grafitem czy też miedzianem?Bo jeżeli wszystko jest z tego modelu,to tak nie powinno być.