Tak jak piszesz, ten automatyczny mam nowy I napiołem go dosyć mocno .
Printable View
Tak jak piszesz, ten automatyczny mam nowy I napiołem go dosyć mocno .
Może jakoś olej poszedł na pasek? Przy dolewce np.? A jakie napięcie pokazuje na kompie alternator? Może stawia opór i stąd też może być problem.
1. Ale napinałeś automatycznym czy mimośrodowym napinaczem ?
2. Pasek idzie równo ?
3. Czy pasek i napinacz mocno drgają podczas pracy silnika ?
Napinałem mimośrodem,pasek idzie równo,nie dolewam oleju , napinacz drga na wolnych obrotach,alternator musze sprawdzić bo wydaje mi sie ze tam bedzie problem . Sprawdzalem tez na włączonej I wyłączonej klimie , bez zmian .Jak sie nagrzeje to piszczy troszke ciszej ale nadal wkurza strasznie . Czyżby łożysko na alternatorze ? W piątek pasek zrzucę I sie zobaczy .
Drgania mogą być od sprzęgła alternatora.
Napiecie przy 2 tys obrotów jaie pokazuje multiscan to 13,7 volta przy zapalonych światłach bez świateł 13,822 v , na wolnych obrotach nie piszczy , jak pisałem w piątek zdejme pasek i zobaczę jak sie rolka alternatora obraca.
Mi kiedyś drgał napinacz i okazało się,że gdy zdejmowali lub nakładali w warsztacie pasek,to ja zdeformowali i zrobiło się jajo,ale to w poprzedniej belli.Kupiłem zamiennik do rolki i przestało drgać.Chociaż to nie powód,aby pasek piszczał.Może jakaś podróba tego paska.Ja jeżdżę na gates i nic mi nie piszczy a na tym pasku to jak nic z 60 kkm mam nalatane.Zmień pasek na stary,który wymieniałeś i zobacz wtedy.
A napięcie to masz takie jak u mnie na mesie pokazuje.
Heh.... cienki jestem, zmieniłem na gates ten stary i napiołęm na maxa tzn dziurki w poziomie nad śrubą od rolki,wcześniej w pionie były, myślałem ze wystarczy bo skok dosyć duzy na tym mimośrodzie jest 2 tygodnie chodził i była cisza później widocznie sie wyciągnoł i piszczał na rolce od alternatora ... Narazie cicho jest, zobaczymy jak długo....Dzieki za pomoc :>(nic tak nie wkór.ia jak piszczący pasek)
Ale ten pasek napinasz do momentu kiedy blokadę od napinacza sprężynowego wychodzi luźno.