Mam silnik 1,9jtd 105KM. Chodzi mi o 3 zdjęcie o to co jest z boku silnika na wysokości pokrywy zaworów bo to coś mam pęknięte... A czy na którymś ze zdjęć widać zaworek elektromagnetyczny??
Printable View
Mam silnik 1,9jtd 105KM. Chodzi mi o 3 zdjęcie o to co jest z boku silnika na wysokości pokrywy zaworów bo to coś mam pęknięte... A czy na którymś ze zdjęć widać zaworek elektromagnetyczny??
Nr1 to EGR
http://62.195.105.49:7080/navi?COUNT...=6&WINDOW_ID=1
A zaworek masz tutaj:
http://62.195.105.49:7080/navi?COUNT...=6&WINDOW_ID=1
A co masz peknięte zaznacz na zdjęciu
Maciek cała nadzieja w Tobie bo widzę, że inni za wiele się nie wypowiadają... Oznaczyłem na zdjęciu to "coś" Mam to pęknięte od dołu i cieknie z tego olej... Co to jest, jak się nazywa i do czego służy?? Dzięki za wszystkie odpowiedzi...
To wakupompa czyli pompa próżniowa - trzeba koniecznie wymienić bo nie daje odpowiedniego podciśnienia i wszystko co jest sterowane podciśnieniem może szwankować (głównie serwo hamulców)
A więc dziś już samochód jest u mechanika... Wakupompa używana kosztowała 100zł... I mechanik jeszcze powiedział że zawór wysokiego ciśnienia który wchodzi od boku do pompy też jest do wymiany bo według komputera szło za duże ciśnienie paliwa... Co najlepsze to nowy zawór to koszt ponoć 680zł tyle chciał mechanik za oryginał boscha a na szrocie dostałem używkę za 100zł... Zobaczymy co jutro wymyśli żeby zarobić. Wtryski są dobre i pompa paliwa też. Dziś samochód odpalił na zaworze wysokiego ciśnienia od peugeota 2,5 diesel... Tylko że ten zawór tez podawał za duże ciśnienie... Ale ważne że już wiadomo co się dzieje!
Te tematy mi podchodzą, (jeszcze tego nie miałem i obym nie miał), Sledzę forum, i wolę zapamietac takie informacje, niż jak zmienic żarówkę postojówki.Ostatnio po przepaleniu zaślepki EGR wracałem do domu jak trafiony pociskiem" Meserschmit"z 2- giej wojny swiatowej(tak dymił).Zona stwierdziła że kolejna kasa I pewnie nie mała pójdzie na Alfę. Ale , ją zaskoczyłem dzięki tym
forum sam ,bez ASO, komputerów usunąłem usterkę wymieniając zaślepkę EGR załozoną rok temu w ASO (koszt z diagnozą 400pln.)
A więc mam już założony zawór wysokiego ciśnienia ten ze szrotu... Samochód odpala i ładnie jeździ... Ale tylko do 4 tyś obrotów bo później gaśnie.... Co to może być?? Bo mechanik się poddał i powiedział że nie chce mnie naciągać na kolejne wydatki jak nie wie co jest grane... Komputer pokazuje za wysokie ciśnienie... Pozdrawiam!
To znaczy że zawór nie jest sprawny
Mechanik założył nowy zawór prosto z serwisu boscha i był ten sam efekt.... A więc to nie może być wina zaworu... Ten stary był do niczego bo nawet samochód nie odpalał ale ten daje ten sam efekt co używany....
Ale jak daje za wysokie cisnienie to może wymaga regulacji