-
Czubi1981 w takim razie jak na starym dawało 13.8v na wszystkich odbiornikach to chyba dobry wynik. U Ciebie raczej dopatrywałbym się winy alternatora w takim przypadku. Te zakuwki w puszce na ściance grodziowej są u Ciebie zimne przy dużym poborze prądu czy ciepłe jak u mnie? Ja u siebie testowałem już trzy różne regulatory w dwoch alternatorach i ciągle mam słabe ładowanie. Wiec u mnie wydaje się jakiś cięższy temat... Ciągle też zastanawiam sie właśnie nad tym kablem alternator-rozrusznik. Tylko pytanie jak się do niego dostać i go wymontować.
Wie ktoś z was Panowie czy jest szansa żeby wyjąć ten przewód bez ściągania kolektora wydechowego od góry?
-
1 załącznik(i)
No i niestety nic nie pomogła wymiana tych zakuwek, ładowanie dalej się nie poprawiło. Wymieniłem ich chyba 13 szt. wszystkie na klemie plus zmienione, w puszcze na ściance zmienione. Na przewodach alternator-rozrusznik, rozrusznik-puszka też wymienione. Wszystko pozaciskane i dodatkowo zalutowane więc musi być ok. Narobiłem sie jak głupi przez 1.5 dnia i zero efektów :P Zaczynam już wierzyć że te dwa alternatory co kupiłem są uszkodzone. Ale czy to możliwe? Naprawde nie mam juz pomysłów z tym ładowaniem, ktoś jest w stanie jeszcze coś może podpowiedzieć mądrego?
Załącznik 233213
-
Przed wlozeniem moze warto by bylo dac je do sprawdzenia?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Może i regulator napięcia w altku? U mnie ostatnio pojawia się problem przy chodzącej klimie. Bez klimy nie zejdzie niżej jak 13,8V a z klimą i wentylatorami na maxa to przy włączeniu potrafi zejść do 12,2V by za chwilę wskoczyć na 13,6V - 13,8V. Ta chwila to powiedzmy z pół minuty około...jak spada to bywa do 12,2V czasem do 12,6V czy do 13,0V...różnie się dzieje lecz zawsze dojdzie do 13,6V 13,8V. Tak ma być czy to jakiś problem się rodzi?
-
Chyba jednak nie ma tak być, bo nic takiego u siebie nie zauważyłem. A mam miernik na stałe skomponowany ;)
-
Ja właśnie taki miernik mam w gnieździe zapalniczki i takie cyrki pokazuje...jest lato jest ok...zobaczymy co alfa powie w zimę...
-
U mnie w 3.2 na stole altek działał idealnie, ale w aucie nie dawał rady. Dopiero porządna regeneracja na lepszej jakościowo częściach pomogła.
A było rozbierane, aż po wentylator, wszystkie przewody, itd.
Następnie, po 4 latach znowu zaczęło coś siadać, więc kupiłem oryginalny za niecałe 800 zł i działa poprawnie.
Warto też oby na pewno sprawdzić tę masę, bo w JTD miałem ją padniętą i na krótko połączenie pomogło.
Objawy identyczne, czyli bez obciążenia ładne 14,2V, a po włączaniu kolejnych rzeczy, jak klima, światła, radio z DSP, spadało do 12,2V.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Pożycz i wymień akumulator, sprawdź ładowanie często niesprawne akumulatory powodują przegrzewanie alternatora.
-
U mnie problem chyba jak narazie rozwiązany. Ale nie jestem pewny czy na 100%. Zmieniłem znowu alternator, ale tym razem na ori używke ale z wersji CF3. Teraz napięcie wygląda tak: (mierzone na aku)
Wolne obroty światła, radio i nawiew 14.2-3
Wolne obroty wszystko max - długie, przeciwmgielne przód, tył i ogrzewanie tylnej szyby 13v na wolnych (bez klimatyzacji) po dodaniu gazu 14.2
Światła + klima 13v po lekkim dodaniu gazu 14.2
Jeszcze nie jest chyba idealnie ale teraz napięcie jest takie samo bez względu na temperaturę silnika. Ale czy to normalne że spada aż do 13v po włączeniu sie wentylatorów chlodnicy?
-
13V na wolnych jest OK. Jak dodasz gazu to idzie na 14? Jeśli tak to wszystko git IMO :)