-
Mimo, że nie mam turbo od nowości, to miałem juz kilka turbodiesli oraz zwracam uwagę gdy jedzie po ulicy nowiutkie TDI czy JTD/HDI/D4D itp itd i w 90% słychać delikatny świst turbiny.
Twierdzenie, że turbo nie może gwizdać, to jak twierdzenie, że 65-70C to prawidłowa temperatura silnika JTD...
Pozdrawiam
-
Oczywiście każdy może zaklinać rzeczywistość. Ja wyjechałem autem z salonu nic nie gwizdało, a jak zaczęło przy 10tys. km to turbina (wada fabryczna) została wymieniona na gwarancji, bez żadnej dyskusji i od tego czasu jest cicha, a obecny przebieg to 130tys. km. A ktoś kiedykolwiek twierdził że 65-70C to prawidłowa temperatura w JTD?
-
witam
"gwizdanie" turbiny to nie powod do naprawy, ale jesli masz jakies watpliwosci polecam abys udal sie do dobrego warsztatu i polecil sprawdzic stan turbosprezarki
ogolnie zecz biorac-turbosprezarka nie powinna miec wyczuwalnego luzu osiowego,promieniowy jest dopuszczalny w pewnym zakresie,pomiaru dokonujemy czujnikiem zegarowym, nie mniej doswiadczony mechanik moze okreslic stan turbosprezarki dokonujac pomiaru "recznie"
zapocenie w okolicach wlotu powietrza i wyjscia na intercoller sie zdarzaja,nalezy sprawdzic czy nie dostaje sie olej "na wlot" do turbo z odmy skrzyni korbowej, czego moze byc przyczyna;
zanieczyszczony filtr powiertza
nie odpowiednia klasa oleju
zuzyte pierscienie tlokowe i tuleja culindra
nieszczelne uszczelniacze zaworow
zbyt duzy luz wirnika turbiny
co do piszczenia zawieszenia
jesli nie dawno kupiles sampchod to polecam sprawdzic stan zawieszenia, jesli wszystko jest ok to koledzy z forum polecaja spryskanie elemetow stalowo-gumowych smarem silikonowym w spray'u podobno to pomaga.
zycze sukcesow i pozdrawiam
-
Witam. Temat mnie bardzo interesuje gdyż... przy zamkniętym oknie jest wszystko oki, ładnie gada do mnie silniczek...natomiast gdy spuszczę szybki to nie da się ukryć...coś tam śwista;/ a moje pytanie brzmi: w jakich punktach zrobią mi taki przegląd?? coś na kształt nastapolu?? jakie są koszta?? ktoś robił?? mam alfe 156 z '99 2,4jtd
niby śwista odkąd ją mam... robi mi ja koleś który pracuje w aso... mówi, że panikuje...
ale niesmak jakiś mam że śwista;/ choć potwierdzam, że testy uliczne w moim przypadku obserwacja nowej Cayenne 3,0 w dieslu...świszczy;/
-
u mnie tez gwizda i co? rury szczelne turbo ok wszystko suche od wlania oleju do jego wymiany czyli u mnie 15 tys nie wzielo ani kropli zawor egr czysciutki auto nie kopci zawsze dostaje w d... i smiga jak marzenie wiec co do gwizdu to sie nie wypowiadam i takie spekulacje ze nie powinno gwizdac dla mnie sa nonsensem bo nie ma silnikow jednakowych i idealnie takich samych postawcie sobie 100 jtd obok siebie i kazdy bedzie inaczej gadal tak samo jest moim zdaniem z kazdym elementem w aucie jak i w zyciu nie ma 2 idealnie takich samych rzeczy wiec takie gdybanie na sluch czy gwizdze czy nie moze tylko wprawic w niepotrzebne zaklopotanie i wydatki kasy na sprawdzenie a jesli ma pasc to i tak padnie takie moje zdanie pozdrawiam
-
Sprawdź łącznik elastyczny (plecionkę) układu wydechowego. Niech ktoś przegazuje autem tak zeby turbo dmuchnęło, a ty schyl głowę pod auto od strony drzwi kierowcy i posłuchaj czy świst idzie stamdąd, z tego miejsca. Wydaje mi się, że to własnie tam będzie centrum powstawania świstu. Tak jak koledzy wyżej piszą, sprawdź wszytkie rury turbiny w komorze silnika, wystarczy mały otworek i bedzie gwizdało.
Niejeden pseudo street racer fan tuningu ^^ dałby wiele pieniedzy za taki świst :D
-
Proponuję odbyć jazdę próbną autem z salonu z silnikiem JTD-i posłuchać czy gwizda.
-
Maciek 156 a może coś zabajerowali już w M-jet i nie śwista, a w tych starszych śwista:D kurde, nie wiem... ale poważnie sprawa jest dość nurtująca i chciałbym jakoś się przekonać, czy mam turbinę padakę czy gdzieś z wydechów śwista... to akurat dziś obcenię.
-
Witam. W mojej 147jtd w kabinie gwizd jest slyszalny tylko na zimnym silniku. Na biegu pierwszym i drugim.Pozniej swist ustaje.Ale lubie jak mi tak pogwizduje.Jak idzie fajna dziewczyna mozna sobie gwizdnac :)
-
Byłu mnie jeden z kolegów z forum własnie AR156 2,4 JTD i silnik tylko przejemnie mruczał - żadnego świstu