To ciśnienie całkowite, tj. dynamiczne (wytwarzane przez turbosprężarkę, które obserwujemy na wskaźniku) plus ciśnienie atmosferyczne.
A na 1. biegu tego kopa nie czujecie? Przy ok. 2800 obr?
Printable View
To ciśnienie całkowite, tj. dynamiczne (wytwarzane przez turbosprężarkę, które obserwujemy na wskaźniku) plus ciśnienie atmosferyczne.
A na 1. biegu tego kopa nie czujecie? Przy ok. 2800 obr?
Opadanie wskazówki występuje tylko jeden raz przy ciągłym przyśpieszaniu. Na różnych biegach zakres obrotów też jest inny. Według mnie moment opadania wskazówki zależny jest od obciążenia.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Overboost do wymiany ewentualnie wyczyszczenia, puszcza podciśnienie a nie powinien. A jak mes pokazuje ciśnienie mierzone i wymagane??
mi się wydaje ze turbo jest coś nie tak.ja zmieniłem dwa overbosty czujnik doładowania i dalej tosamo było.trochę się poprawiło jak zawiozłem turbo do poprawy bo mam po regeneracji,trochę sie poprawiło ale troszkę opadnie wskazówka.najbardziej jak dobija do maksimum skali wtedy troszke opadnie.
A ja zmieniam swoje zeznania. Dziwne. Postanowiłem to sprawdzić u siebie i kiedyś miałem tak że opadała ale teraz ładuje do 1.4 i trochę na każdym biegu . Przynajmniej biegi 2-5 bo te mi się udało sprawdzić.i faktycznie nie opada. Na stowe kiedyś było inaczej. Ostatnio robiłem pokrywę filtra powietrza bo jedna śruba była urwana i nie dociskała cała powierzchnią. Może to pomogło. Sam nie wiem.teraz zgłupiałem. Pozdrawiam
Poszukałem trochę na forum i z takim problemem borykało się już kilku użytkowników 1.9 jtdm. Problemem prawdopodobnie jest zawór overboost lub zapieczona zmienna geometria. Najczęściej pomagało czyszczenie turbo. Po ostatniej wizycie u mechanika i mocnym butowaniu turbo aby mechanik mógł usłyszeć prawdopodobną nieszczelność w dolocie problem jakby trochę zmalał. Jakby coś się odblokowało lecz nie całkowicie.
U mnie podczas wciśnięcia pedalu w podłogę,wskazowka idzie prawie do samego końca,po czym delikatnie spada. Auto przyspiesza normalnie i płynnie.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
u mnie w poprzedniej jtdm była taka dziura przy ok 2800obr, niczym nie udało się tego wyeliminować, dopiero Cinek rozprawił się z tym jak robił chip kilka lat temu. na wykresie z hamowni bardzo ładnie to było widać, z resztą porównajcie sami oba przebiegi momentu przed i po(pomarańczowe linie):
Załącznik 234884