-
Myślałem o zrobieniu wahaczy ale nie pod unibale tylko standardowy sworzeń i tuleje gumowo-plastikowe (albo poliuretany).
W innych samochodach być może ale w ar33 nie da się tak ugiąć amora żeby wciągało koło z powrotem.
Nie wiem czy fabryka oferowała niższe wersje (jestem prawie pewien że nie) - jeśli tak to działo sie to kosztem miękkosci sprężyn.
Do 33 szły tylko 3 rodzaje sprężyn:
do I serii (miała mniejszą ilość zwoi niż do II serii - przez co nie pasuje do II serii),
do II serii,
do III serii (nuova - te bez łożyska na dole, na 3 śruby).
Tył miał dwie wersje:
standard
do 4x4 (chyba były krótsze)
wszystkie obniżane wg mojej wiedzy to sprężyny tuningowe niefabryczne (tzn ja nigdy nie spotkałem się z fabrycznymi obniżanymi)
-
Nieno, w III serii, po tym jak wprowadzono silnik 16V to właśnie wersje "sportowe" z tym silnikiem dostały niższą zawiechę, do tego jeszcze "obniżające" progi, tarcze z tyłu i inne bajery.
PS. Nie wiem jak oznaczasz serie, ale "III seria" albo "Nuova" to jest nazewnictwo dla aut z rocznika 90-94(95) z VINem ZAR907, a zmiana typu zawieszenia na 3-śrubowe macpersony nastąpiła 2 lata później i była to zwykła modyfikacja.
-
III lub nuova to dokładnie tak jak piszesz. Co do zawiechy to nie bedę sie spierał bo faktycznie nie jestem ekspertem.
-
pod standardowy sworzeń będziesz miał bardzo duży problem. dobrać sworzeń to nie jest prosta sprawa... więcej sensu ma uniball, pozytywnie wpływa na poprawę prowadzenia - choć jest ciut sztywniejszy. jeśli byłyby też zamiast tulei(choć tu raczej tylko poliuretany, 75 sha są jak zwykłe tuleje met-gum) to już byłby hardcore ;)
-
Jakoś wydaje mi się, że różnica między tym co się nazywa uniballem, a klasycznym sworzniem, jest nie do wychwycenia. Przynajmniej w układzie, gdzie choćby jeden element to guma/PU. Może tylko wtedy gdy zawiecha chodzi w całości na przegubach metalowych, a sprężyna jest twarda na beton, ale tutaj wracamy znowu do czegoś, czego trwałość można pewnie policzyć w tygodniach, więc nawet nie zamierzam wzdychać w stronę półki z takimi rozwiązaniami. :)
Co do opcji do 33 to ja na razie czekam na info od Grześka. Jak nic nie wymyśli to czytałem gdzieś o regeneracjach sworzni do samochodów z _nietrwałym_ i _drogim_ zawieszeniem, czyli jak się okazuje grupa VAG. :D , więc może będzie trzeba użyć tego tropu. ;)