Podejrzewam czujnik połozenia wału.....Pozdrawiam tomasz
Printable View
Podejrzewam czujnik połozenia wału.....Pozdrawiam tomasz
Gdyby ktoś się zastanawiał jak to jest z tym co napisał [MENTION=76357]wujekdobrarada[/MENTION], a tym co napisał [MENTION=25095]magil[/MENTION]:
Komunikat insufficient oil pressure wyświetla się na skutek tego, że silnik zgasł (więc spadło ciśnienie oleju), nie w drugą stronę.
Pytanie do ogarniających soft.
Jest taka mapa/możliwość ze auto gaśnie przy niskim ciśnieniu oleju? Jak niskim, czy są brane pod uwagę inne czujniki np. prędkości?
Drodzy koledzy
Po podpięciu pojazdu pod komputer wypluło sporo błedówZałącznik 237010Załącznik 237011
Czy któryś z uzyskanych komunikatów może dotyczyć analizowanego problemu ? (pk 2.1?)
W najbliższym czasie, planuję wymienić rozrusznik i usunąć EGR.
Pozdrawiam ciepło.
Wygląda na to, że problem jest związany z filtrem DPF lub z którymś czujnikiem z nim powiązanym.
Witam Koledzy
Auto wybrałem od mechanika, usunąłem:Klapy wirowe, EGR oraz przeczyściłem chemicznie DPF.
Przy wyrzucaniu Klap wirowych (rozkręcaniu rozrządu) okazało się, że "mała dwumasa" jest znacząco zużyta, została kupiona nowa (koszt ok 300zł)
Wnioski:
Po przejechaniu około 500km nie zauważyłem aby auto samoczynnie gasło (zobaczę jak dalej będzie)
Problem z uruchamianiem porannym nie występuję, auto odpala ładnie.
Miałem problem z "rzucaniem" silnika, problem polegał na "rzuceniu" silnika przy gaszeniu i zapalaniu, problem ustał podejrzewa, że przyczyną była uszkodzona "mała dwumasa".
Ogólnie poprawiła się dynamika auta, spalanie wzrosło około 0,5-1,0 l/100
Pozdrawiam
Za "muła" z pewnością odpowiadał EGR i zapchany DPF.
Mi też gasła podczas jazdy i potem nie mogłem odpalić. Okazało się padł czujnik położenia wału korbowego.