Napisał
viader
Majka Ty masz doświadczenie w JTS-ie to może mi podpowiesz gdzie szukać problemu. Kupiłem JtS-a po remoncie silnika, po jakimś czasie zaczęło wywalać błędy cewki na czwartym cylindrze, wymiana cewek i świec nie pomogła, błąd wracał. Żadnych innych błędów nie było. Żona pojechała autem do Wrocławia, w drodze powrotnej obróciło panewkę. Kupiłem silnik z tego samego rocznika (2004) z przebiegiem 150kkm, został wrzucony słupek, przy okazji nowy rozrząd. Cały osprzęt został ze starego silnika. I teraz zagwozdka, nie ma już błędu cewek za to wywala błąd sondy tylko nie wiem dokładnie której (P2240). Dodam, że wszystkie sondy są nowe, oryginalne i na starym silniku nie generowały błędów. Jak podłączam auto pod MES-a to wszystkie sondy ładnie pracują. Wypinałem i wpinałem wszystkie wtyczki od sond, potraktowałem je kontakt sprayem i bez zmian. Mam jednak dziwne podejrzenie, że to nie jest problem z sondami. Czy słaby aku może powodować w jts-ie takie błędy? Aku w spoczynku ma jakieś 11,8V zatem jest porządnie niedoładowany, doładuję go i zobaczę co dalej. Jakoś bym się tym nie przejmował, gdyby nie braki w mocy i nierównomierne jej rozwijanie przez silnik. Do 3k rpm silnik ładnie idzie, aby po przekroczeniu 3,5 tyś go zamuliło, przydusza go jakby i nie chce się wkręcać, po przekroczeniu 4,5 k rpm jakby znowu dostaje kopa i idzie już do odcinki. Gdzie szukać problemu?