Orlen 10W/60
Printable View
Orlen 10W/60
Fajnie fajnie :P tylko też napiszcie jak wykorzystujecie samochód. Tylko w lato i pałujecie czy całorocznie i jeździcie jak emeryci?
Bo to też ważne :P
A V6 2.0TB ma jakieś wskaźniki ciśnienia i temp oleju ? chłodnicę oleju ma ? żebyś sam sobie z grubsza przynajmniej monitorował co się dzieje z olejem, kiedy deptać, i czy nie traci ciśnienia po ostrej jeździe.
Z 10W60 to mi się sprawdza bardzo dobrze, znosi wielokrotne przegrzewanie (150stopni) na torze , niejedniokrotnie do BMW M3 polecany (gdzie jednak obrywa bez dwóch zdań) - LM10W60 czy Meguin 10W60 . Ale do płynności potrzebuje naprawdę porządnego rozgrzania, choć o to przy Vce na pewno łatwiej niż wTS-ie . Badałem go 2x po grubszych torowych przebiegach -lepkość trzyma ładnie mimo takich przegrzewań, sprawdził się przy padnięciu pompy, raczej z mniej popularnych, więc może nie podrabiany.
Jakoś ufam generalnie Liquy Moly. Tomek Evo pisał niedawno że pojawił się w Polsce LM 5W50 - z racji tego że to nowy i rzadki to na pewno mała szansa podróbek, to też niebagatelna cecha. Cena o ile pamiętam też dobra, myślę że byłby b. dobry na całoroczny olej do zakładanego - mieszanego stylu jazdy (ja przynajmniej tą lepkość stosuję w Vkach, choć raz czy dwa do spokojnej jazdy 5W40) , i toczyć się można, i zapas ma na ostrzejszą jazdę . I zapomnieć o temacie , będą inne na pewno, jak to z Vką ;-)
Wsk. temp oleju jest, i jest chłodniczka oleju (mam też zderzak ori z wlotem na chłodniczkę)
Temperatury są moim zdaniem w normie.
Na trasie 70 st. a w mieście - ciągłe korki 90-93.
Ja mało deptam to auto, ciągle patrzę na temperaturę i monitoruję olej na bierząco.
Nie wiem czy w moim przypadku skakać aż do 10W60. Natomiast wydaje mi się że 15W50 jest chyba za gęsty.
Z drugiej strony 5W nie będzie za rzadkie? Wytworzy sie tam dobry film?
Chyba że rzeczywiście zalać go 10W60 i tyle, bo w sumie jak czytam to najwięcej osób na tym jeździ?
Obecnie jeżdze głównie miasto, małe dystanse i nie przekraczam zakresu 3k obrotów, w weekendy będą trasy - może sie zdarzyć nawet kilkaset km.
Kolego nie myl pojęć gęstość nie określa parametrów pracy oleju. Parametrami "pracy" oleju jest płynność oraz lepkość kinematyczna. Ja na orlenie 10W/60 zrobiłem 90 tyś km (AR 156 1,8Ts) panewek nie obróciło co ponoć się zdarza a korzystałem nie raz z odcinki 7250 obr/min. Pozdrawiam
A ja zalewałem 10W60, ale już go po naprawie silnika nie wleję - jednak mi się wydaje, że z nim jest ciśnienie oleju za wysokie, więc pójdzie 5/10w50 od Ravenol-u.