JTS to wtrysk bezpośredni,TS do kolektora to zasadnicza różnica.
Printable View
JTS to wtrysk bezpośredni,TS do kolektora to zasadnicza różnica.
A. Może się niejasno wyraziłem. Chodziło mi o to, że ponieważ autorka posta chciała ,,zwykły" (czytaj: niekłopotliwy, więc ani JTS, ani TS) silnik, to odniosłem się do swapa z JTS na Busso, bo z tych trzech to właśnie Busso jest najmniej problematyczny, prawda? W sumie ironię mogłeś sobie darować, nie uważam się bynajmniej za żadnego ,,speca ancymona od Alf" :), wiedzę mam niewielką, ale po prostu chciałem uświadomić założycielce tematu, że proste to nie będzie, choćby przez sam fakt, jak wspomniałeś, znalezienia mechanika chętnego podjąć się tej roboty. W sumie od tego jest forum, prawda? A zdaniemogłoby sugerować, że taka podmiana to cyk: umówimy się po południu, machniemy swapa i załatwione :).Cytat:
A może ktoś chce się zamienić na silnik?
Peace :).
Zenonzlasu przytyk o specu ancymonie od alf nie dotyczył ani Ciebie ani nikogo z naszych forumowych alfistów.
Sam również nie ogarniam wszystkiego w tej materii, a na takiego fachowca natknąłem się przed laty kupując kompletny zestaw naprawczy rozrządu do swojej alfy. Zasugerowałem się papierami od auta i emblematem na klapie 1,8, a gość zapewniał, ze to obskoczy 1,8 i 2,0. Jak zdjąłem pokrywę rozrządu, to się okazało, że mam 2,0 pod machą na 2 paskach zębatych. A komplet do 1,8 ma pasków zębatych raptem 1...
Po wychyleniu skrzynki red bulla to może w jedno popołudnie temat załatwisz w 2 osoby:cool:. Ja się na spokojnie szarpałem z tym swapem sam bez kanału, wyciągając silnik ze skrzynią dołem przy podniesieniu alfy mocno do góry za pysk bagatela 3 dni.
oooo widzę że się gorąco zrobiło jakoś ;)
ale ostudzę może trochę emocję, skoro się nie da lub się da, ale ciężko, to bez sensu... zostanie jak jest, ewentualnie może tą pogonić, a jakiegoś diesla?, lubię turboklekoty :D
może ktoś chętny na zamianę??? ;) albo ma chęć na CzARnulkę??? :niesmialaedzia:
Jako, że Ty znów musisz mieć odmienne zdanie w temacie jasnym, jak słońce to może sobie poszukaj, ile usterek dotyczy słynnego 2,0 JTS'a. Jest to równie łatwe, jak zauważenie, że jestem moderatorem...
Uwagi o znawcach zostaw sobie dla kolegów. Ja się do nich nie zaliczam!
Jts dobrym silnikiem jest i basta. Mnie Lesio przekonał.
Można zmienić na dowolny... ale razem z całym autem... a jeśli już koniecznie Alfa to z JTD
Podzielam zdanie JKM na temat większości wiec miło że zauważyłeś że mam inne zdanie niż większość.
- - - Updated - - -
To niestety nie było oczywiste dla kogoś kto czyta tak merytoryczny i rzeczowy wpis.
- - - Updated - - -
Po to jest forum.Od dyskusji. Ty zrobiłeś beznadziejny wpis ja to skomentowałem.
- - - Updated - - -
Gdybym wierzył we wypisywane opinie na temat AR to nigdy nie kupił bym auta tej marki.
- - - Updated - - -
Masz tu popis znawcy tematu :) :)
- - - Updated - - -
Nikogo do niczego nie przekonuje.Ale dyskusja na tematy techniczne powinna być merytoryczna.Bo zaraz ktoś porówna JTS do parówki :)