-
Mierzyłem ok 40 km po wymianie oleju. Mam zastrzeżenia co do manometru oraz warunków pomiaru. Dlatego kolejny zrobię za tydzień, może dwa, gdy załatwię inny sprzęt pomiarowy. Tzn chciałbym mieć uzasadnione zastrzeżenia... Silnik mógł trochę ostygnąć, ale nie wiem czy to ma aż takie znaczenie. Manometr pokazał 8...
Silnik w ostatnim czasie pouszczelniałem na tip top, także nie ma teraz żadnych zapoceń nawet. Przez 250 km nie zauważyłem zużycia oleju na bagnecie, ale ten bagnet w TBi jest mało czytelny. I nie wiem czy mam się już martwić.
-
Ale mierzyłeś tylko na jednym cylindrze czy wszędzie pokazało 8?
-
Wszędzie 8. Na dwóch nieco poniżej, na dwóch nieco powyżej.
-
Czym jestes zaniepokojony ze chciales mierzyc kompresje?Znika olej ,auto slabe.Sprawdzales na hamowni jaka moc ma auto po zakupie?
-
Niedawno nowa uszczelka pod separatorem odmy puściła. Powiązałem ten fakt z uszkodzeniem membrany zaworu odmy wcześniej, założyłem przedmuchy do skrzyni korbowej.
Na brak mocy nie narzekam. Może tylko na spalanie - to, co piszą tu inni użytkownicy jest dla mnie nieosiągalne. Trasa pozamiejska - na mniej niż 8.5 litra nie mam szans.
-
Niedawno nowa uszczelka pod separatorem odmy puściła. Powiązałem ten fakt z uszkodzeniem membrany zaworu odmy wcześniej, założyłem przedmuchy do skrzyni korbowej.
Na brak mocy nie narzekam. Może tylko na spalanie - to, co piszą tu inni użytkownicy jest dla mnie nieosiągalne. Trasa pozamiejska - na mniej niż 8.5 litra nie mam szans.
-
A zaworki od odmy masz sprawne ,przewody drożne ?
Ona jest dość rozbudowana i jest gdzie się zatkać.
A 8.5 l to dużo?
Ja jeszcze poniżej 8 nie zszedłem.
Chyba założę limiter do 90 i pewnie z 6 będzie paliła.
-
Tak, całą odmę demontowałem i czyściłem. Zawór zwrotny przy kolektorze sprawny. Ale faktycznie odma w tym silniku przekombinowana.
-
Ja tez nie schodze ponizej 8.5 na 18 ,ale jakos mi nie zalezy uzyskiwac mniejsze wartosci.
-
Mi generalnie też nie, ale nie wiem czy to normalne, że gdy jeżdżę po swojemu (czyli dynamicznie), to auto pali tylko pół litra więcej niż jak staram się być eko. W sumie to może ja nie umiem jeździć TBi :cool: