Skrzynia GM M32, uszkodzone łożyska w skrzyni.
Printable View
Przestań się tak podniecać i czytaj ze zrozumieniem. A niestety Cię rozczaruję, ale te stuki mogą pochodzić od skrzyni (łożyskowanie wałków). I nie napisałem, że wymiana oleju pomoże, tylko stuki pojawiły się wskutek wymiany oleju, ponieważ zanieczyszczenia, które do tej pory uszczelniały łożyska, mogły zostać wypłukane świeżym olejem.
hahahaha:D wiesz co to szum łożyska? wiesz co to stuki? podejmij się naprawy skrzyni ale za części płacisz ty jak nie będzie efektu
- - - Updated - - -
i nie jestem rozczarowany:D
- - - Updated - - -
skrzynię uszczelniają zanieczyszczenia? myślałem że uszczelniacze... dziwne te auta macie
A jak po wymianie sprzęgła, wysprzęglika i dwumasy na nowe ten dźwięk jest dalej?
Kolego, objawy padającej m32 to właśnie szumy, wycie, szuranie lub stukanie...jest obszerny wątek o tej skrzyni, poczytaj i się przekonasz jakie symptomy mieli różni użytkownicy. Moja poprzedniczka 1.9 8v najpierw wyła na 5 i 6 biegu, później stukała.
Nikt na 100% przez internet tego nie zdiagnozuje, ale jest to bardzo prawdopodobne i należy sprawdzić skoro sprzęgło kpl z dwumasą jest nowa. Zanim będziesz dla kogoś nieprzyjemny, zastanów się czy masz w ogóle rację.
Pozdrawiam
Widać mało wiesz, skoro twierdzisz, że łożyska potrafią tylko szumieć.
Tutaj inny przykład stukającej skrzyni
https://youtu.be/Q10wMnucrXk
Przy odpalaniu i gaszeniu z wciśniętym sprzęgłem jak jest(stuki szarpanie silnikiem)? Stuki są dopiero po puszczeniu sprzęgła? Jak wciskasz sprzęgło to rozłączasz skrzynie dlatego stuków nie ma. Na luzie spróbuj delikatnie bez sprzęgła ruszać dźwignią w kierunku zapięcia biegów będzie czuć opór , jak stuki ucichną to jest prawdopodobieństwo uszkodzenia skrzyni biegów.
Maxer86 - przy dopaleniu żadnych objawój odpala odrazu bez szarpnięc itd, dzis pojezdziłem troche samochód sie rozgrzał i na postoju puściłem sprzęgło i cisza....trwała pare ekund potem znow 3-4 raszy zagrało głośno i znow cisza i znow po chwili zabrało z 10 sekund i ustało i tak wkółko , po wduszeniu sprzegła błoga cisza, na półsprzegle jak trzymam to slychać stuki jak wdusze cisza bez wduszonego sprzegła raz gra raz nie gra :)
z tego co widzę to autor pisze że dwumas stary został.... ja tylko nie rozumiem, jak można zapłacić mechanikowi za diagnozę, usługę i części skoro to nic nie pomogło??? powinien zrzucać skrzynię i szukać aż się czegoś nauczy a nie naprawiać samochód metodą prób i błędów gdzie za wszystko płaci klient!
Autor pisze też że skrzynia działa poprawnie i cicho podczas jazdy, więc? owszem robiłem przypadki rozsypania się M32 gdzie zużyte łożyska uszkodziły tylną obudowę skrzyni ale w takich przypadkach skrzynia pracowała głośno przez latające wałki szczególnie 3-go i 4-go biegu, zdjąć dupkę skrzyni to 10 min roboty i już wiadomo a wadą fabryczną tej skrzyni jest za ciasne pasowanie wzdłużne wałków
Więc naprawiasz te skrzynie i nie wiesz co się może posypać i jak?
Włącz sobie mój filmik. Na początku u mnie grzechotało tylko po rozgrzaniu i rzadko. Wymieniłem dwumas, bo tak mi mądrzy doradzali. Wlałem przy tym świeży olej i co... dupa blada. Wtedy dopiero się zaczęło. Stukało cały czas. Skrzyni nie rozbierałem, ale rozmawiałem ze specjalistami, którzy robią te skrzynie. Wskazywali m.in. na łożyskowanie wałka sprzegłowego. Żadnych wibracji, w czasie jazdy cisza. Zrobiłem z tym ok 15 kkm jeśli dobrze pamiętam. Teraz jeździ nowy właściciel, nie wiem czy coś z tym robił. Raczej niegroźna usterka.