Teraz mi zaswitalo i przypomniałem sobie ze kiedyś zdarzyło się tak ze przyszedłem do samochodu była minusowa temperatura przekrecilem stacyjke do swiatelek i nawiew chodził a jak odpaliłem przestał działać dopiero po czasie
Printable View
Teraz mi zaswitalo i przypomniałem sobie ze kiedyś zdarzyło się tak ze przyszedłem do samochodu była minusowa temperatura przekrecilem stacyjke do swiatelek i nawiew chodził a jak odpaliłem przestał działać dopiero po czasie
Rozwiązanie mało przyjemne odpalenie samochodu otwarcie okien po 3 min nawiew chodzi a po 5 przerzuca na gaz:d o co chodzi?
-5 na podwórku
Witam,
podłączę się po temat , Alfa 147 JTD ale problem ten sam. Dzisiaj przy -12,5*C samochód odpalił bez problemu ale nie działał mi nawiew. Ustawiałem prędkość od 0 na max i nie było słychać wentylatora nawiewu. w czasie jazdy zaczęło powoli płynąć powietrze na szyby a po chwili ruszył normalnie. Co to mogło być , mogły zamarznąć klapy nawiewu i jest tam jakieś uzależnienie uruchomienia wentylatora. Szyby też zamarzły i nie dały się otworzyć.
Pozdrawiam ciepło
Panowie przecież nawiew nie działa póki temperatura płynu w silniku nie osiągnie 50 stopni. Tak jest w 156 i 166. Dzięki temu szybciej się nagrzewa silnik i szybciej zacznie lecieć ciepłe powierze, bo po co dmuchać mrozem na zamarzniętą szybe?
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Bzdura.
Wydymione samsungiem.
Pewnie ze bzdura! sprawdzalem u siebie na auto (bo na innych idzie u mnie od razu) i chodzi to jak chce, raz idzie przy 10stopniach na silniku, a raz przy 30 nie ma reguly (mierzone FES'em), jedynie moge sie zgodzic z "teoria 50st" jak ustawi sie nawiew na szyby max - do konca w prawo w tedy ustawienia auto,1,2,3 oraz pokredko temp nie reaguja i nawiew zalacza przy ok 50st. - chociaz dzis rano to sprawdzilem i wlaczyl sie po 2 minutach jazdy a 50st jeszcze nie bylo czyli BZDURA!
ja mam teorie nie wiem czy sluszna - przy wlaczniku swiatel awaryjnych po lewej jest mala kratka a pod nia czujnik temperatury wewnetrznej i on ma chyba zwiazek ze swirowaniem nawiewu, u mnie to az tak nie daje w dupe bo poprostu z rana wlacze nawiew na 3 lub 4 i idzie
moja teorie mozna latwo sprawdzic rano na mrozach wejsc do auta np. z suszarka dmuchnac w ten czujnik i zobaczyc co sie stanie...
Ale nawiew działał mi na 100% przy mrozach. Dzisiaj - 7,5*C i ruszył mi po przejechaniu pół kilometra. Jak mam przymrożone szyby to mam czekać aż temperatura silnika osiągnie 50*C ? To może trochę potrwać , a nie mogę stać z uruchomionym silnikiem powyżej 1 minuty.
Dzieje się to przy ręcznym ustawieniu obrotów wentylatora. Później jak ruszy to wszystko działa dobrze w automacie i to przy niższej temperaturze niż 50*C.
W instrukcji jest wyraźnie napisane:
U mnie też jest tak iż wentylator załącza dopiero dmuchanie mocne (nie najmocniejsze) dopiero po pewnym czasie od włączenia silnika. Jak jadę powoli to trwa to dłużej a jak szybko to szybciej. Czasem załącza od razu dmuchawę lecz prawdopodobnie wynika to z tego iż na zewnątrz jest cieplej niż w środku :)Cytat:
UWAGA Jeżeli silnik nie jest wystarczająco
rozgrzany, układ nie włącza natychmiast
zaprogramowanej prędkości
wentylatora, aby ograniczyç dopływ do
wnętrza samochodu powietrza niewystarczająco
ciepłego do odszronienia
szyb.
Dubel
Nieco odbiegając od temtu. Czy ma ktoś sprawdzone środki do czyszczenia nawiewow które nie zniszczyły jakże rozbudowanej elektroniki 156-tki ?
Bo nieprzyjemnie daje mi z nawiewow kiedy strumień powietrza jest skierowany na szybę. Daje mokrą skarpeta.
Wystarczy skierować powietrze na nogi lub twarz i już nic nie czuć.