-
To brzmi rozsądnie. Czyli na głębokość taka jak głośnik ale za to na całe plecy kanapy? Brzmi "łatwo" czyli skrzynkę łatwo by było zrobić. No ale jestem w dupie bo nie wiem jakie parametry ma ten głośnik. A chyba to mi jest potrzebne żeby ktoś mi dobrał objętość skrzynki?
-
Zawsze możesz zrobić byle jaką obudowę testową, choćby ze starych mebli/półek. Robisz obudowę większą objętościowo, powiedzmy 40 litrów, robisz bas refleks z jakiejś rury z możliwością przedłużenia/skrócenia (starczy 80mm średnicy kanalizacyjna/rynna). Na początku strojenie na 40Hz i testujesz. Jak obudowę chcesz zmniejszyć, to do środka dajesz np butelki z wodą, styropian, worki z piaskiem itp. Ważne, żebyś znał pojemność skrzynki w danej chwili, strojenie można policzyć np programem WinISD.
-
To może się udać i nic nie kosztować poza zakupem płyty (skrzynkę sobie zrobię). No ale dalej mnie męczy czemu to audio pomimo tak ogromnego głośnika nie potrafiło wydobyć z siebie ciekawego basu? Czy to możliwe że tak duży głośnik jest do dupy? Czy wzmacniacz za słaby?
-
Obstawiam słaby wzmacniacz i za mała obudowę. Jak uda się znaleźć rezonans głośnika to łatwiej policzyć rurę bass reflex. Obudowę dobierzemy za pomocą WinISD, dokładnie jak napisał Bebok. Podeślę więcej info później. Masz tam cokolwiek napisane na tym glosniku? Markę chociaż?
-
4 załącznik(i)
To czekam na info bo w sumie fajnie by było użyć tego co jest. Czyli piszesz że słaby bas może wynikać z dziadowskiej obudowy? Cóż, jak widać na zdjęciach to szału nie robi. Plastik.
Odnośnie głośnika to nie ma na nim totalnie nic.......
Foty
Załącznik 241307Załącznik 241308Załącznik 241309Załącznik 241310
-
Potrzebujemy parametry TS głośnika:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thiele/Small_parameters
Dokładnie:
Fs
Vas
Re
Qts
OK. Dla mnie najważniejsza jest Fs czyli częstotliwość rezonansowa. Łatwo ją zmierzyć:
zapodajesz generatorem (choćby z tel.) sygnał na głośnik i mierzysz miernikiem w którym momencie napięcie AC jest najwyższe - dla tej częstotliwości głośnik ma rezonans - mamy Fs.
Re zmierzysz omomierzem po prostu, na każdej cewce powinno być podobnie.
Vas (objętość ekwiwalentna) oblicz metodą 1:
http://sound.whsites.net/tsp.htm
Czyli mierzysz Fb (częstotliwość rezonansowa głośnika w obudowie) tak jak powyżej Fs. Mając objętość obudowy + głośnika (stożka) liczysz:
Vas = Vb * ((Fb / Fs) ^2 - 1)
Największy problem to Qts... przeczytaj metodę pomiaru i liczenia, jak zakumasz to dasz radę :)
Potem pobierasz winISD:
http://www.linearteam.org/
Mając parametry głośnika sama symulacja obudowy i otworu to już pikuś. Tworzysz głośnik z parametrami jakie ustaliłeś, robisz nowy projekt i wybierasz obudowę Vented, 1 głośnik w Normal pozycji :)
Proponowana objętość i częstotliwość otworu pojawia się na zakładce BOX. Tam sobie zmieniasz objętość i patrzysz jak się zmienia wykres. Otworem też możesz stroić, ale pamiętaj, że długość rury nie może przekroczyć wymiaru obudowy minus 10cm (luzu na przepływ powietrza). Długość otworu masz na zakładce VENTS dla zadanej średnicy którą podajesz. Wykres powinien być w miarę liniowy, bez siodła.
Zmieniając u góry rodzaj wykresu na Group Delay sprawdzisz opóźnienie głośnika - od 20Hz w górę nie powinno być zbyt duże, bo bas będzie za mało punktowy i taki... rozwlekły, nie będzie nadążał za resztą.
Może się to wydawać skomplikowane, ale wierz mi, że nie jest aż tak bardzo ;)
W razie pytań wal śmiało :)
-
7 załącznik(i)
Tak wygląda wyciągnięty głośnik.
Załącznik 241320Załącznik 241321Załącznik 241322Załącznik 241323Załącznik 241324Załącznik 241325Załącznik 241326
Cały zestaw ma 300W w aucie. Ponoć (bo potwierdzenia nie znalazłem) subwoofer może miec połowę z tego.
Zmierzyłem też obecną objętość subwoofera. Widzicie jaką ma budowę. Spory cylinder o objętości ~13l i wypłaszczona cienka półka (jakie3cm) o objętości ~12l. Czyli ekwiwalent musiał by być około 25l. To chyba mało? Czy to może być powodem tego że słabo to gra?
-
Konkret głośnik wygląda :)
Ogarniesz pomiary?
-
jeszcze nie wiem, zaraz może spróbuję :)
-
Kurde, prawie nic nie rozumiem z tych pomiarów :) masakra. Chyba szybciej zrobię to metodą prób i błędów :sarcastic:
Porobiłem przymiarki głośnika w aucie. No i w zasadzie jak mam robić skrzynkę o dotychczasowej pojemności to wejdzie mi tylko za kanapy. Tam zmieszczę dużą (na całe oparcie) ale płytką trapezową o pojemności nawet 50l.