System będzie mi rozkazywać - słuchaj tak i tak? Absolutnie. Zrób tak, jak napisal kolega murder. Na początek wyzeruj wszystkie ustawienia i zacznij sie bawić poszczególnymi tonami. Metodą prób i błędów dojdziesz, co najlepsze dla Twojego ucha.
Printable View
System będzie mi rozkazywać - słuchaj tak i tak? Absolutnie. Zrób tak, jak napisal kolega murder. Na początek wyzeruj wszystkie ustawienia i zacznij sie bawić poszczególnymi tonami. Metodą prób i błędów dojdziesz, co najlepsze dla Twojego ucha.
Nie jestem w stanie określić modelu po obrazku głośnika w maskownicy. Ale chyba mam perspektywę jaka to klasa głośnika. B&W ma dużą gamę produktów, sam używam i uważam, że HK w Giulii (i nie tylko w Giulii) gra mega słabo w porównaniu do B&W. Większość samochodowego audio gra mega słabo w porównaniu do dobrze ustawionych i połączonych z odpowiednim wzmacniaczem głośników B&W ze średniej czy wyższej półki. Aczkolwiek postrzeganie audio to kwestia indywidualna. Są ludzie dla których stereo nie wystarcza i wolą dźwięk pseudo-przestrzenny (bo i tak 99% nagrać do audio, SACD jest dość mało na rynku).
Mam wzmacniacz NAD, wszystko gra poprawnie ale wole jednak przestrzeń dźwięku HK w Giulii. Nie w rozumieniu pseudo przestrzeni tylko takiej naturalnej sceny. W domu mi brakuje tego bo mam za duże pomieszczenie do tak małych kolumn. W Giulii używam głównie plików FLAC z dobrego pendrive i jestem more than happy:)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To jest najprawdopodobniej ustawianie głośności poszczególnych kolumn, słuchawki zapewne mają jakiś mikrofon/czujnik.
YPAO Yamahy ma właśnie taki czujnik, który ustawia się w miejscu w którym zazwyczaj się słucha muzyki/oglada film i wzmacniacz ustawia głośnośc poszczególnych kolumn automatycznie.
A robi się to z tego powodu, że kolumny ustawia się w różnych miejscach pomieszczenia, w różnej ogległości od ściany i przy różnych meblach. Te wszystkie rzeczy powodują, że nawet jeśli dwa głośniki sa oddalone o taką samą odległość od słuchającego to jeśli jeden jest bliżej ściany to już musi grać z inną głośnością niż drugi aby dźwięk dobiegał do uszu tak samo.
Odpowiednikiem tego jest Balans/Fader w menu Giulii/Stelvio z tym, że tutaj po prostu najlepiej jest usawić kursor na miejsce kierowcy - pasażer wtedy niestety będzie słabiej słyszał lewy głośnik.
dokładnie tak, tylko bardziej zaawansowane z tego co się orientuję- bose ma jakiś patent, że głośniki ustawione w pokoju synchronizowane są tak, by w każdym jego punkcie dźwięk brzmiał niemal identycznie- osiągają to przez zmianę głośności, ale również podobno (wg pana w sklepie audio)nieznaczną modyfikację tonów głośników- nie jest to jednak 'docelowa' zmiana tonów, chodzi o osiągniecie podobnych warunków odsłuchu w każdym punkcie. im bardziej nieforemne pomieszczenie, tym większe modyfikacje. ale nie wpływa to na 'podstawowe' ustawienia tonów, tylko na 'własne' ustawienia każdego z głośników. gdy zmienimy ustawienia wzmacniacza, wszystkie głośniki zmienią dane ustawienie o podobną/proporcjonalną(?) wartość, także ten system nam nie narzuca swoich ustawień, tylko synchronizuje ze sobą głośniki- tak jak piszesz, tylko w bardziej skomplikowany sposób, to takie zaawansowane autobalance:) nie wiedziałem natomiast, że wymaga to użycia słuchawek (sam nie jestem audiofilem i wystarczy mi w domu zwykły odtwarzacz + w miarę dobre słuchawki z aktywnym wygłuszeniem na podróż:)
Bo wydaje mi się, że to nie słuchawki tylko mikrofon. We wszystkich systemach kina domowego jakie widziałem był właśnie mikrofon który kalibrował głośniki. Może po prostu jest w kształcie słuchawek aby synchronizacja nastąpiła na wysokości głowy użytkownika?
Jeżdżę na co dzień Giulią, przesiadłem się ostatnio do Stelvio z takim samym audio. Moje pierwsze wrażenie: sub w boczku bagażnika Stelvio gra dużo słabiej niż sub w Giulii w półce pod szybą. Średnie tony w Stelvio chyba bardziej dominują, może to efekt większej kabiny. Zupełnie inaczej ustawiłem parametry aby grało tak jak lubię.
jeśli sie zastanawiasz nad audio, to nawet jak nie jesteś audiofilem warto - ja mam standard... i myślę co tu wymyślić, żeby to poprawić ;-)
ktoś ze znajomych siedział, mówił, że w porzadku, ale wg mnie warto wybrać lepsze