też się cieszę :)
faktycznie nie cisnę na zimnym, bo szkoda silnika ;) ...za to potem jak się rozgrzeje... :D
a chłodnicę sprawdzę dla pewności.
pozdr,
~tomaz
Printable View
też się cieszę :)
faktycznie nie cisnę na zimnym, bo szkoda silnika ;) ...za to potem jak się rozgrzeje... :D
a chłodnicę sprawdzę dla pewności.
pozdr,
~tomaz
Ja mam problem ostatnio jak są upały ponad 30 stopni w cieniu to jak stoję to temperatura podnosi się i wentylatory mają ją problem zbić. Ostatnio byłem na ozonowaniu i auto stało pod wiatą z klimą na max i obiegiem wewn. Zapomniałem spojrzeć na temperaturę i po 15 minutach jak wsiadłem przewietrzyć auto to temp była na 130 i czerwona lampa się zapaliła. Wyłączyłem natychmiast, otwarłem maskę ale płynu nie wywaliło po prostu gorąco, odczekałem 5 minut, odpaliłem auto i przejechałem się. Po odpaleniu najpierw pokazał 90 st, a jak ruszyłem podniosło się powoli wyżej. Podczas jazdy spadło do 90 i tak wróciłem do domu. Czy mogło się tak stać że wentylatory w taki upał nie wyrobiły i dlatego temp. tak się podniosła?
Dodam, że temperatura w korku też mi podnosi się jak są takie upały jak jest chłodniej to 90 st i nie rusza...
Masz starą chłodnic i to ona nie wyrabia.
Naszczęście z S3 mini
albo chłodnica jest mocno zabita syfem z drogi
Układ musi wyrabiać a upały 35 stopni to żaden problem. Coś jest nie tak. W pierwszej kolejności sprawdź chłodnice. Czy są drożne (wzrokowo). Potem wentylatory czy chodzi na drugim biegu (tu raczej nie ma wątpliwości ale sprawdź czy wyraźnie zmienia się prędkość).
A przy okazji zrób test czy całkowicie bez klimy się przegrzewa. Jeżeli bez klimy jest ok to prawdopodobnie sprężarka już klęka.
Może być bo chyba fabryczna...
Czy były różne modele chłodnic? Po vinie pokazuje: 60651923
Wentylator chodzi na 2ce jak klima jest włączona. Bo jak wyłącze to pod maską się uspokaja.
Sprawdź jak CI pisałem bez klimy czy się grzeje. A chłodnicy nie bierze się "na wiek" tylko sprawdza.
Jakimś domowym sposobem? Na czym polega to sprawdzenie?
Chłopaki, a ja zauważyłem w te upały szybko nagrzewający się silnik co jest ok, ale .. Po wyłączeniu silnika dosłownie o jedno okręcenie kluczyka (tak zeby radio nie przestalo grac) wentylator jeszcze chodzi, jak wyloże kluczyk ze stacyjki to przestaje, jak wloze kluczyk i przekrece zaplon to wentylator chodzi dodam, ze bez uruchomionej KLIMY i odpalania auto :)
Wychładza silnik ponieważ po zgaszeniu jeszcze trochę temperatura rośnie. W niektórych autach nwet jak zamkniesz auto to jeszcze przez chwilę kręci.