Tylko na zakręcie u mnie słychać tarcie, później cisza. Nawet jeśli nie zmienię prędkości to przestaje.
Printable View
Tylko na zakręcie u mnie słychać tarcie, później cisza. Nawet jeśli nie zmienię prędkości to przestaje.
Zrób test: znajdź fajną drogę z zakrętami , przy wejściu będziesz skręcał np w prawo a szum będzie od lewej strony, to może być to łożysko koła. Analogicznie w drugą strone, skręt w lewo szum po prawej. U mnie było tak jak opisuje. Jakby się okazało to co pisze to nie bierz optimala :) u mnie wytrzymał 15k pozdro
tez bym obstawial lozysko, albo jesli masz teraz kola16" to może przygiela sie oslona tarczy i trze o felge, halas na zakrętach tez moze byc przy wyzabkowanych oponach, ja mialem taki bardzo podobny do dźwięku padnietego lozyska jak zalozylem raz uzywane opony ktore kupilem z alusami i musialem zmienic opony na nowe bo szlag mnie trafial
jak zmiana biegu pomaga i już po rozgrzaniu auta nie wraca znaczy że powinno pomóc dolanie oleju. u mnie pomogło mechanik się dziwił co ja chce żeby dolać do fula oleju a nie w/g katalogu. Oleju może być pod korek górny a nie przelewowy z boku skrzyni i jest cicho od 15 tys kilometrów i raczej nic się nie zmienia. Olej mam zalany Motul do przekładni. Wiadomo m32 kiedyś pewnie będzie wymagać wymiany łożysk ale ja do tego podchodzę że to wymiana okresowa jak rozrząd i tak należy do tego podchodzić kupując auto z m32 na pokładzie.
Autor napisał, że po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika. Tak samo po rozgrzaniu silnika. Więc jak to może być łożysko koła ;)
Podzielę się moimi przygodami.
przy przebiegu 70kkm prewencyjna wymiana oleju na Fuchs, wlane 2,8l
przy przebiegu 100kkm pojawia siędelikatny szum ledwie słyszalny na 4 biegu.
prewencyjna wymiana łożysk 8 sztuk, wlany olej jakiś 4,5 litra !! szum delikatny pozostaje
przy 115 kkm (po roku) ten sam szum wyraźnie słyszalny na biegach 3,4,5,6. -wymiana oleju znowu na fuchs 2,8l (wtedy sie dowiedziałem, że starego oleju zlali 4,5)
brak poprawy akustycznej.
na tą chwile skrzynie słychać głośniej niż silnik i niemiłosiernie mnie to denerwuje
natężenie szumu zmienia się w zależności od przyspieszania, hamowania oraz poruszania lewarkiem na każdym biegu
nie mam pomysłu co to szumieć może, wciśnięcie sprzęgła wycisza szum do zera