u mnie ani w 159 ani w giulietcie nie bylo oznaczen na ori glosnikach (standardowe audio). ja sprawdzilem uzywajac baterii paluszka, porownujac w ktora strone jest ruch membrany.
Printable View
u mnie ani w 159 ani w giulietcie nie bylo oznaczen na ori glosnikach (standardowe audio). ja sprawdzilem uzywajac baterii paluszka, porownujac w ktora strone jest ruch membrany.
Zawsze można też jakimś małym LEDem sprawdzić
LEDem albo zwykłą diodą - LED zaświeci (chociaż nie wiem czy napięcie nie bedzie za małe nawet dla jakiegoś mikro-leda) a dioda puści prąd tylko w jedną stronę, można stwierdzić gdzie jest + a gdzie - na tej podstawie.
No, albo użyć po prostu multimetra a nie cudować ;)
ale przeciez na glośniki podawane jest napięcie zmienne i żadnym sposobem o którym piszesz się nie kapniesz, bo polaryzacje się zamieniają stale (nie wiem jak to prościej określić Tobie). oznaczenia +/- na zaciskach są po to żeby nie podlaczyc różnych głośników w aucie na odwrót, bo wtedy ciśnienia akustyczne będą się znosiły i będzie słaby bas (bo to głównie dotyczy basu - długość fali decyduje, przy wysokich nie ma znaczenia bo długości fal są już znacznie krótsze niż odległości między głośnikami więc i tak już jest tak sobie), a +oznacza się bodajże ten terminal który po wysterowaniu wyższym napięciem niż - wychyli membranę do przodu. FYI w normalnym radiu oba terminale dla danego głośnika są na plusie wg masy auta, a tylko pracują różnicowo wg siebie (raz jeden jest bardziej dodatni a raz drugi, działają lustrzanie wg jakiegoś raczej środkowego napięcia).
wracając do metody sprawdzenia, na chwilke (ułamek sekundy) słabą bateryjkę się podłącza do głośnika(żeby nie uszkodzić głośnika bo on nie może pracować z prądem stałym bo się spali) i trzeba porównać głośniki ze sobą (kierunek wychylenia się membrany) żeby zidentyfikować który to + gdy na jednym z głośników jest nieoznaczony.
Że polaryzację ustawia się po to, żeby głośniki były w tej samej fazie i nie wygaszały się nawzajem to wiem - natomiast zupełnie umknął mi rodzaj prądu jaki przez nie płynie i faktycznie, w świetle tego, nie ma większego sensu to co napisałem wyżej :)
Prościej koledzy będzie sprawdzić kolory kabli w elearn :)
nie pisalem o tym bo wiekszosc forumowiczow ktorzy zadaja takie pytania nie ma elearna i nawet o nim nie słyszało. o ile pamietam to tez na schemacie nie jest oznaczone ktory jest + a ktory -, wiec trzebaby jeszcze otworzyc rozpiske zlacza w elearnie.inna mozliwosc to wyjac radio i looknac po nopisie na naklejce na radiu, z tym ze tez nie kazdy ma klucze do wyjmowania radia. dlatego najszybszy i najpewniejszy sposób dla kazdegi to z bateria paluszkiem i 2 kabelkami- sam taki stosuje mimo ze mam elearna jak i klucze do wyjmowania radia - jest najszybszy.
Rzeczywiście sposób jest dobry, sam też go kiedyś stosowałem:)
Dzięki za podpowiedz z paluszkiem - też o tym myślałem, ale trochę się bałem upalić cewki..
W ELearn próbowałem rozkodować kolory kabli i wyszło mi dla przodu: drzwi lewe (+) niebieski, (-) niebesko-czarny; drzwi prawe (+) pomarańczowy, (-) pomarańczowo-biały.. ale kto to wie czy pod koniec produkcji 159tki czegoś nie zmienili..
Najlepiej zawsze sprawdzić z wyjściem z radia, ale jakoś mi nie poszło jego wyjmowanie przy pomocy śrub M4..