-
Miałem to samo. Okazało się za alternator był uwalony ścieżki ładowania miałem wypalone. Gdy na akumulatorze przejechałem około 25 km. Im bateria miała mniej prądu tym więcej kontrolek mi się paliło, aż w końcu nie miał mocy i gasł
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
-
Tak, taki jest dobry :)
Jeżeli świeży, to spoko!
-
nie kupowałem jeszcze aku i w sumie pytanie laika - teraz jest jakis przymus oddawania starego aku przy kupnie nowego? bo wolaja odemnie 30zl jak nie oddam:)
ps. zastanawiam sie miedzy:
AKUMULATOR CENTRA FUTURA 72AH 720A -238,00 zł
AKUMULATOR CENTRA FUTURA 77AH 760A - 277,00 zł
AKUMULATOR BOSCH SILVER S5 77 AH 780A NAJŚWIEŻSZE 296,99 zł
varta silver dynamic 77ah780A e44 300zł
centra futura 760a ca770 370zł
który brać?
-
Weź Boscha jeśli najświeższy :)
Ja też takiego ostatnio wziąłem i spoko działa :)
Tak, jest eko przepis o odbieraniu zużytych aku.
-
to jeszcze jedno pytanie - bo moj obecny aku ma 175mm wysokości i w tą metalową obejmę wchodzi na styk idealnie. z tego o widze większąśc tych mocniejszych aku ma 195 - trzeba będzie kombinować nową obejmę czy idzie to jakoś obejść?
ps. którędy idą kable od alternatora do aku? jest możliwość żeby jakiś zwierzak np. kot coś tam namieszał? Całkiem możliwe ze na postoju wczoraj przed feralną akcją kot (nie mój) wszedł aby się ogrzać przy silniku.
-
niestety spec od elektryki w miejscu gdzie jestem będzie mógł dopiero zajrzeć do Alfy w środe (najwczesniej) - obłożeni robotą. miałem chwilkę żeby sprawdzić i pomierzyć na spokojnie, na AKU które mam ładowanym prostownikiem 6A przez cały dzień:
- po ładowaniu w stanie spoczynku napięcie: 12,6 V
- po podłączeniu do instalacji samochodu, zapięciu klem napięcie: 12,5V
- po uruchomieniu auta (odpala od razu ale po ok 10s) zaczyna gwałtownie spadać do 9,4 V jak dam światła i klime spada jeszcze niżej poniżej 9V. na konsoli czerwona ikona aku, abs. silnik nie chce wejśc na obroty
- po wyłączeniu auta napięcie 11,4V
popytałem w sklepach okolicznych - ceny mają kosmiczne bo za aku z mojej listy chcą średnio 70-100zł więcej niż na allegro. zapewne i tak skończy się najgorszym i wymianą alternatora ale może jeszcze jakaś inna opcja, uszkodzony przewód czy coś.
akumulator i tak chciałbym zmienić, i czy taka bestia: http://allegro.pl/akumulator-centra-...ant=7281673681
będzie ok? nie za mocne parametry? nic się nie sypnie? wymiarowo powinien mi wejść na styk.
-
-
pytam bo w sumie do Tsa altek jest 100A (pozostałe modele mają 120A), wg instrukcji przaedlifta do TSa radzili wsadzać aku o pojemności 50Ah. Pytanie czy altek 100A nie pogryzie się z AKU 100A?:) jeżdżę rożnie ale większość będę teraz robil krótkich dystansów po mieście (4km do roboty i wieczorem powrót).
Jeszcze jedna kwestia mnie naszła czytając podobne tematy na forum - pomierzenie napięcia bezpośrednio na a jestlternatorze pod czas pracy. Skoro na AKU podczas pracy jest tak niskie to ciekawe czy na alternatorze będzie podobnie - jesli tak to wtedy diagnoza będzie jedyna - altek do naprawy. Jeśli jednak na altku będą normalne pomiary to...? połączenie, kable, styki? nie zrobiłem tego pomiaru z prozaicznego powodu - nie bardzo wiem gdzie wetknąć tam multimetr;) możne ktos ma skrocona instrukcje how to?
-
Ja właśnie czekam na zamówiony nowy alternator hehe...też ładowanie zaczyna się od 11V ale i 14V pokaże.... :) Wysyp altków hehe