-
Witam :) Wesolych Swiat :) i jak problem rozwiazany? U mnie ten sam problem chociaz silnik 1.4 16v z 2010r. Dodam ciekawostke ze problem wystepuje tylko w okresie jesienno zimowym, od maja do pazdziernika kometnie nic az dziw myslalem ze sie naprawilo ale od listopada co jakis czas check i blad vdc, hillholder itd . Nr bledow napisze jutro ale tez zwiaxany z pedalem przyspieszenia jesli chodzi o check engine.
-
Witam, jesli chodzi o check engine to pojawiaja mi sie bledy nr P0120-potencjometr 1 pedalu przyspieszenia,P0704- styk sprzegla oraz na module ABS ESP blad -C1325 blad przyspieszenia bocznego. Wszystkie jako sporadyczne . Problem w tym ze co okres wiosenno letni problemow brak, jak tylko jesienno zimowy raz na tydzien bledy ktore znikaja po kilku km badz na drugi dzien. A i zawsze wszystkie razem sie zaswiecaja tylko co ma jedno do drugiego ??
-
Jeśli masz system start and stop, to spróbuj go zdeaktywać natychmiast po uruchomieniu silnika. Procedura jest prosta, włączas zapłon, czekasz ok.4 sek, potem rozrusznik, a potem natychmiast po starcie przyciskasz deaktywację start and stop.
-
Nie posiadam tego systemu . Akumulator wymieniony na nowy ale dalej jest tak samo .
-
Dzis ponownie wystapil blad check engine ale bez bledu vdc poki co, blad z ecu silnika to P0120 - potencjometr 1 pedalu przyspieszenia. Moze trzeba faktycznie odniego zaczac , wymiana czy moze sprawdzenie kostki przy nim? Przy okazji sprawdzilem wszystkie inne moduly i znalazlem kilka bledow mimo braki ikonki na desce. Bledy z abs, esp to C1221-sterowanie silnika (NCM) i C0074- moment żądany na kierownicy CAN( moduł DST) na module wspomagania blad C100B żądanie ograniczenia momentu NFR oraz C100C moment żądany na kierownicy CAN (DST) . Modul ogolny CAN blad B1067. Co to zabledy?? Pisze ze sporadyczne i jakis brak komunikacji w sieci CAN takie tylko opisy.
Dodatkowo podam napiecia na pedale przyspieszenia . Pozycja pedalu przyspieszenia( przetwornik ) -0.991V , pozycja pedalu przyspieszenia ( przetwornik 2)-0.493V , pozycja przepustnicy-0% . Na luzie bez gazu.Czy tak powinnobyc z tymi napieciami? Silnik to 1.4 16v 78-95Km 2010r.
-
Domyślnie
Po 2 tyg testowania czy problem bledow powrocic okazuje sie ze nie:) temperatury byly i mocno ujemne -16 i czasem +4 wiec moge powiedziec ze sie udalo. Winny byl pedal przyspieszenia, wymiana na uzywany z fiata 500L z 2014r . Dalej nie mam pojecia czemu w lato nie bylo objawow ale najwyrazniej potencjometr w pedale w czasie zimy dawal te bledy P0120 oraz cala reszte vdc, hill holder itd. Latwo to sprawdzic wystarczy wypiac wtyczke od pedalu gazu badz przepustnicy w tedy wywala blad P0120 i jakis jeszcze ale to sa dwa bledy potencjometrow nr 1 i nr 2 oraz bledy vdc itd idenntyczne jak ja mialem, tak na marginesie kupilem tez druga uzywana przepustnice ale nie wymienialem skoro bledow brak :)