-
Co do potencjalnych awarii TBI, w poliftach jest już trochę lepiej niż w przedliftach i 159 TBi, bo zasilanie olejem turbiny jest poprawione (izolowany termicznie wąż), dali też inny olej (Sport Power, choć on wiele lepszy od Star PE chyba nie jest - w analizie składu dalej bieda jeśli chodzi o dodatki premium typu molibden/bor zero), ale czy to wystarczy? O TCT się nie wypowiem, nie znam, mało tego ogólnie.
dla Giulii dokupiłem od razu przy zakupie miesiąc temu rozszerzenie pełne na 4 lata 60kkm - coś ok 4kkm brutto (Veloce Q4 AT8 2.0T). Z tego co mi powiedziano przez pierwsze pół roku od zakupu cena jest niższa o jakieś 20%, ale można też zdecydować się na rozszerzenie gwarancji do ostatniego dnia podstawowej gwarancji. Ja brałem to rozszerzenie dlatego że Giulia jest jeszcze dość nowym modelem, projektowanym od podstaw, a elementów kosztownych jest sporo. W GIulietcie może być lepiej jeśli o to chodzi, bo jednak model jest mocno dopracowany. Części z rozbitków tez jest na pęczki, może w takim wypadku wziąść lepiej tylko rozszerzenie na układ napędowy, a w razie awarii jakiś pierduł dokupi się jakiś drobiazg z alledrogo?
[MENTION=78964]wiessio[/MENTION]. olej co jakieś 10kkm max 15kkm jeśli jeździsz trasy tylko, a do tego po paru latach wymienić śrubę z filtrem na zasilaniu olejem turbiny (albo wywalić sitko z niej). Płukanka po paru latach też nie zaszkodzi jeśli używasz którejkolwiek Selenii 5W40 C3
-
Epsonix dzięki za podpowiedź
-
Epsonix to co piszesz ma właśnie sens - mając Giulie też bym brał MAX bo to nowa konstrukcja - Giulietta to już całkiem co innego dlatego polecę w Powertrain - a nawet jak padnie coś co powertrain nie obejmuje to w rozsądnej cenie uda się to naprawić.
Jadę jutro do ASO i przy okazji będę brał gwarancję i raczej padnie na: Powertrain do 5 lat / 75 tyś km - 1990 zł (do 150 tyś km - 2390 zł)
tylko jeszcze myślę czy 75 tyś czy 150 tyś... chociaż to "tylko" 400 zł różnicy :)
-
OK ostatecznie wybrałem przedłużenie PowerTrain do 5 lat i 150 tyś za 2390 zł :)
Myślę, że będzie to dobry wybór jeżeli chodzi o cenę do tego co będzie chronione :) i spokój duży :)
-
Witam. Miałem Max na 5 lat w Giulietta i naprawdę warto. Przed końcem gwarancji bez problemów wymienili mi : dach panoramiczny( wszystkie prowadnice plus silnik dachu), multiair, kolumnę kierownicy kompletna z drążkami i kolka innych rzeczy.
-
Ja natomiast zastanawiam się też nad przedłużeniem gwarancji.
Co prawda do końca " pierwszej " gwarancji jest jeszcze 1.5 roku tylko że tak:
Moje przebiegi to około 5 - 6 tysięcy km rocznie czyli przy maksymalnym okresie gwarancyjnym 5 lat to około 30 tys km.
Wiadomo że spokój z racji gwarancji bezcenny ale raczej przy takim przebiegu ryzyko usterek szczególnie
tych poważniejszych jest dużo mniejsze niż np. przy 70-100 tys przebiegu.
Jak myślicie czy w takim przypadku opłaca się dokupować gwarancję względnie wybór między
Powertrain / MAX Care do 5 lat / 75 tyś km
Jak jest ze zmianą oleju na przeglądzie przy takim przebiegu, co rok czy co 2 lata.
Alfa najczęściej jeździ poza miastem odcinki około 12-15 km ale robi też odcinki 100 km.
TB 120KM.
-
To zależy chyba od silników, u mnie w TBI jest co rok jeżeli nie przekroczę bodajżę 15 tyś km.
Co do gwarancji to wiadomo - im mniej jeździmy tym mniej się powinno zepsuć ale też nie do końca - bo do pełnej gwarancji mało używając samochód możesz nie zużyć dostatecznie czegoś co ma wadę i wyjdzie akurat przy np 14 tyś km ale miesiąc po gwarancji :)
Problem w dużym wyborze pakietów jest taki, że mamy wybór... to tak jak w sklepach... gdyby była jedna rzecz to nie mielibyśmy dylematu :D
Tak jak pisałem, osobiście wziąłem powertrain ... cena przystępna, a chroni najważniejsze i najdroższe rzeczy