Nie zrozumieliscie mnie, nie wazne jakie sa obroty samochod do 4tys tak samo leniwie sie zbiera. Nie ma roznicy czy bede go wkrecal od 1,3 czy od 2 tys.
Printable View
Nie zrozumieliscie mnie, nie wazne jakie sa obroty samochod do 4tys tak samo leniwie sie zbiera. Nie ma roznicy czy bede go wkrecal od 1,3 czy od 2 tys.
a na diagnozie komp kolega byl?
moze przeplywka padla moze jakies bledy sa?
Jak dla mnie sprawa jest prosta - jak przed wymianą rozrządu było dobrze a po wymianie jest źle to znaczy coś źle zrobili trzeba bardzo dokładnie sprawdzić ustawienie rozrządu. Prawdę chłopaki piszą że diesel poniżej 1800 obr/min słabo się zbiera ale jak turbinka zacznie pompować no to :) :) tylko miło się robi jak masz inaczej to lipa.
Problem sam rozwiazalem a wasze bajki o obrotach to miedzy poduszki mozna wsadzic...
To może byś bystrzaku napisał dla potomnych co było
Przeczytalem kilka postow o spadku mocy i postanowilem wymienic filtr powietrza i wyczyscic elektrozawor VGT. A czy to byl zawor czy filtr to niech wlasnie jak to napisales "bystrzy" sie wypowiedza.
Rozumiem że w przypadku Twojej usterki było tak że przy każdej wartości obrotów było słabe auto. Normalnie w zdrowym silniku kręcenie powyże j4000rpm nie ma najmniejszego sensu a wręcz jest bez sensu i grozi kalectwem silnika, pamiętaj że to diesel, tu wszystkie elementy korbowo-tłokowe są masywniejsze niż w benzynach.
Zauważyłem u siebie że gwałtowne wciskanie gazu do podłogi daje marny efekt, zamula auto, płynne dociśnięcie go do podłogi daje lepszy efekt. To samo co Ty mam na II biegu, depne do podłogi i sie dusi, jak wcisnę powoli ładnie przyspiesza. 1.9jtd przy 1000-1400rpm po prosu nie ma mocy... :(
p.s. i nie "bajki o obrotach", fizyki i matematyki nie oszukasz, więc zajżyj kiedyś w wykresy mocy/momenu :)