-
Wiem że to może trochę profanacja, ale czy w grę wchodzi silnik z Audi. Mianowicie 1.8T, masz całą masę gratów do tego agregatu. Do tego silnik w A4/A6 występował w wzdłużnym położeniu. Co ułatwia jego instalację w 75-tce. Motor rozpracowany przez lata w najdrobnieszych detalach.
-
Silnik Audi w Alfie... :-|
-
5 załącznik(i)
Porzuciłem kombinacje z jednostkami które nie pasują pod różnymi względami do komory 75.
Trafiła się okazja na TS ze 164 - pierwsza wersja i zdecydowałem się na ten silnik. Plan jest na możliwie nowoczesny 2.0 TS 8v turbo: na pełnej sekwencji wtrysku, sondzie szerokopasmowej, seryjnej zmiennej fazie, cewkach, CR w okolicach 9, możliwie wczesny spool (może twin scroll?) realizowane przez EMU Classic.
Będę bazował na wiedzy i zapleczu znajomego który ma doświadczenie w budowaniu projektów do streetu i sportu.
Dokładny plan będzie się tworzył na bieżąco w trakcie długiej realizacji.
Załącznik 261218
Załącznik 261219
Załącznik 261220
Załącznik 261221
Załącznik 261222
Mam też wał, sprzęgło i skrzynię od v6, niestety niekompletny zestaw i jak wiadomo nie pasuje PNP do r4 więc będę kombinował jak to pożenić w zależności od części, które uda się znaleźć.
Czy ktoś wie czy dzwon od skrzyni z r4 pomieści dwutarczowe sprzęgło z v6?
Po rozbiórce silnika zaczynam remont i w związku z przemyśleniami n/t napędu poszukuję na starcie kilku rzeczy:
- koło zamachowe pasujące do wału od TS, najchętniej od 1.8 turbo. Wiem że ciężki temat, więc od TSa albo Norda też mnie ratuje. To temat pilny bo chcę oddać z wałem do wyważenia.
- informacji gdzie dostać nadwymiar tłoki do TS (jak nie znajde to kupię komplet tuleji cylindrowych z tłokami)
- widelca od sprzęgła v6, trójnika do zamontowania wału od strony sprzęgła, dzwonu skrzyni od v6
Jeśli ktokolwiek jest w stanie pomóc i coś ma z w/w rzeczy to by było wspaniale. :)
-
Tak z marszu kto mi się przypomina i ogarnia bardzo profi temat TS'a turbo w 75, to Mende Trajkovski z team competizone, można też od niego kupić gotowe graty, ale to są raczej produkty pod kątem motorsportu. teamcompetizione.dk
Obudowa sprzęgła (dzwon mamy przy silniku) skrzyni różni się tylko łożyskami wałka sprzęgłowego, tj. wyciśniesz stare i osadzisz nowe i będzie hulać - nie ma znaczenia czy dwu czy jednotarczowe, obudowy są takie same. Inna pewnie będzie tuleja dystansująca miedzy łożyskami - do dorobienia u tokarza. Jak będzie więcej mocy rozważ dorobienie wzmocnienia obudowy sprzęgła, możesz zobaczyć w moim temacie ze swapem 24V.
Z tego co pamiętam turbo miały takie wały napędowe jak V6 (z pinchboltem i wieloklinem), reszta 4 garków na mniejszych giubosach, ale wielowypust od wałka sprzęgłowego jest taki sam, więc widelece łączące donut ze skrzynią można wymieniać między modelami v6/i4.
Nadwymiarów do tych silników nie ma, częścią idei silnika z mokrymi tulejami jest jego modularność - wymieniasz zestaw tłok z tuleją, które nie są wcale aż tak drogie ~150€. Ewentualnie pozostaje jakaś kucizna na zamówienie.
-
Dzięki za odpowiedź PieterQ. Super pomocne informacje.
Wały - zgadza się, 1.8t tez był z większymi guibo. Co ciekawe były 3 wersje wałów z grubymi guibo, ale są zamienne.
https://www.alfabb.com/bb/forums/mil...agement-2.html
Chyba nie idę w kuciznę, nie planuję dużo dmuchać ani nie potrzebuję dużej mocy (do 300 KM) a koszt spory.
Widziałem że są dostępne nowe komplety tuleji i tłoków. Sam tłok można też próbować dobrać z katalogu np. KS Kolbenschmidt po wymiarach. Tłok będzie rzeźbiony lub dobierany pod CR. Zobaczę co wyjdzie po dokładnym przemierzeniu tuleji i tłoków.
Pozostaje kwestia przede wszystkim zamachowego od strony silnika do r4. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.