#lifehack
Wyłącz hamulec postojowy :D
W sumie mogę ci dać swój nieużywany. Nie potrzebuję go. "P" w zupełności mi wystarcza :)
Printable View
#lifehack
Wyłącz hamulec postojowy :D
W sumie mogę ci dać swój nieużywany. Nie potrzebuję go. "P" w zupełności mi wystarcza :)
Można ustawić żeby się w trybie P nie załączał.
ufff, już myślałem, że ktoś jest masochistą i sam zaciąga za kazdym razem :D
z drugiej strony nieużywany miesiącami, jak już będzie potrzebny (przy serwisowaniu na przykład), może tym bardziej nie zadziałać.
Oczywiście, ze wystarczy. Ale skoro jest, to nie wydaje Ci sie, ze powinien mimo wszystko działać ? Mnie akurat to drażni, że nie funkcjonuje tak jak należy. Dlatego "szukam" przyczyny.
- - - Updated - - -
Tak, można go aktywować i dezaktywować poprzez menu-ustawienia ...
Oczywiście zgadzam się. Cisnę bekę tylko z tych co zawsze tu odpowiadają, że "oni tego nie używają i im nie przeszkadza" a ja się czepiam i pewnie coś źle robię i się nie znam :D Np te jazdy z akumulatorami. "Za dużo obciążasz akumulator" :D "Podładuj sobie". Ostrzeżenie naładowania w kompie nie potrzebne (konkurencja już dawno to ma).
No nic Zostają wizyty w serwisie.
OK. Do tego przeszkadza jeszcze piepszony komunikat na desce "Zleć kontrole ..." pomimo iż hamulec jest odblokowany
- - - Updated - - -
Nadpisze się nad własnym postem z kolejną aktualizacją ...
Odebrałem auto. Jest OK, ale jak wjeżdżalem na serwis tez było OK. Tym razem została sprawdzona instalacja elektryczna, sprawdzona ciągłość linii połączenia pomiędzy stykami konektorów zacisków i stykami centralki. Jednym słowem takie "szukanie igły w stogu siana". Nic konkretnego nie zostało zdiagnozowane, potwierdzone itp.
Kolejny krok to już chyba wymiana centralki ABS.
Na plus jak na razie to tylko to, ze zlecenie jest otwarte i złotówki nie zapłaciłem. Konto w ASO otwarte :)
Cześć,
Ja natomiast w mojej Giulii mam coś takiego:
W infotainment Ustawienia -> Wspomaganie kierowcy -> Sprawdzanie hamulców zrobiłem sobie ostatnio taki check i wywaliło mi kontrolkę elektrycznego hamulca postojowego i komunikat Zleć kontrolę EHP.
Czy ktoś ma podobnie? Nie wiem czy od razu mam z tym jechać do ASO? Trochę dziwna sprawa bo hamulec się zaciąga i zwalnia i nie ma z nim na razie problemu.
Komunikat i kontrolkę wywala tylko przy uruchomieniu sprawdzania hamulców. Nie podczas jazdy.