-
Zrobiłem reset ECU ale metodą bez kompa (chwilowo nie mam dostępu) ale nadal to samo, podczas postoju spadają na ok 1tyś ale czasami wariują na ok 1.5tyś , podczas jazdy to 1.5tyś utrzymuje i sam dodaje gazu nawet jak jest puszczony pedał.
Pod obciążeniem (hamulec na postoju, ruszanie bez gazu) częściej spadają niżej obroty.
Jutro mam wizytę u mechanika to się go popytam co on o tym myśli.
-
Te metody bez kompa nie działają na TS-y. Ja u siebie próbowałem, ale bez rezultatu. Spróbuj z kompem i wtedy będziesz miał pewność, że reset się udał.
-
1 załącznik(i)
A gdzie jest ten reset całego ECU w MES? ja miałem z tego co pamiętam w ostatniej zakładce tylko "reset nastawnika wolnych obrotów" i "reset przepustnicy"
Przeczyściłem krokowy wg opisu na forum ze smarowaniem, złożyłem, a teraz znalazłem inny temat i czyszczenie również ścieżek po których poruszają się takie elastyczne styki :/
Załącznik 256546
Nie wiem teraz czy znowu odklejać tą zaślepkę i czyścić czy zostawić.
Jutro zakładam z powrotem przepustnicę i mam nadzieje na poprawę.
Przepustnica wyczyszczona na błysk i krokowy przeczyszczony i nasmarowany.
-
1 załącznik(i)
Dzisiaj poskładałem wszystko, sprawdziłem błędy i pojawił się:
Załącznik 256612
Skasowałem i później się już nie pojawił, ale obroty na jałowym nadal ok 1100rpm.
Dodatkowo u mnie ilość powietrza zmierzona jest ok 2 razy większa niż oczekiwana...więc znowu podejrzenie na przepływomierz.
-
Ok sprawa załatwiona, na chłopski rozum jednak zawsze trzeba robić jako pierwsza opcja.
Czyszczenie przepustnicy wypłukało cały nagar i brud, a więc logiczne jest że zwiększył się prześwit między klapką a tunelem i trzeba wyregulować śrubą zderzaka klapki przepustnicy, a dokładnie wykręcić śrubę żeby klapka zamykała się do końca.
Teraz obroty eleganckie 850 rpm nawet bez jazdy próbnej, po przejechaniu kilku km wszystko ok.
-
Możesz opisać albo zrobić foto tej śrubki
-
1 załącznik(i)
Dokładnie ta, którą podobno nie można ruszać ;) a okazuje się że trzeba.
Załącznik 256664
-
-
Dzięki :)
Czyli luzujemy,klapa się domyka i dokręcamy?
-
Tylko wykręcamy i klapa bardziej będzie się domykać (śruba jest na imbus), ja musiałem wykręcić ok 2 obroty żeby zejść na 850 rpm.
Reszta części które chciałem już kupować używane i podmieniać jest nadal sprawna po 19 latach, nie taki zły ten bosch :)