-
Każde szanujące się ASO wykonuje naprawy blacharsko-lakiernicze, w skład których wchodzą m.in. wymiany szyb. Nie wiem, skąd takie doświadczenia u Was ale tu gdzie pracuję, wymiana szyby jest zwykłą czynnością serwisową, wymagającą wiedzy, dokładności, odpowiednich narzędzi. Minimum raz w tygodniu wycinamy i wstawiamy szyby w serwisowanych autach, nie pamiętam, żebyśmy mieli reklamację, a wierzcie mi, że nie tylko klienci ASO AR są wymagający i sprawdzają, jak usługa została wykonana. Kiedyś pracowałem w serwisie Fiat/Alfa, w którym funkcjonował duży dział napraw blacharsko-lakierniczych, tam było podobnie. A prywatnie kiedyś wstawiałem szybę w takim "wyspecjalizowanym" warsztacie i źle wykonane było wszystko co dało się źle wykonać: przeciek, nierówno (minimalnie ale jednak) wstawiona szyba, brudna tapicerka, porysowany słupek przy wycinaniu. A na koniec, po ok. dwóch tygodniach szyba pękła (pęknięcie wyszło spod uszczelki - uznane przez ww. warsztat i naprawione w ramach gwarancji).
-
Ja wymieniałem u Dukiewicza w Warszawie. Mają deal z gościem specjalizującym się w szybach. Trzeba się tylko umówić wcześniej. Wymiana wykonana poprawnie.
-
Mnie też to chyba niedługo czeka. Zrobił mi się dosyć spory odprysk po stronie kierowcy także szybka będzie do wymiany. Będę pewnie w Krakowie robił także dam znać jak poszło.
-
Imho te szyby są zrobione chyba z cukru. Już mam drugą i na tej drogiej już mam 2 odpryski.
-
2 załącznik(i)
Co sądzicie o takim odprysku? Waham się czy zgłaszać to na szkodę i wymieniać szybę z ubezpieczenia, czy dać na punktowe wypełnienie. W Krakowie jest nawet oddział producenta tej szyby (Pilkington) który przeprowadza takie naprawy. A swoją drogą szyba naprawdę jest jakaś miękka, bo mam jeszcze jeden malutki odprysk a samochód z małym przebiegiem, niedawno odebrany.
Załącznik 257188
Załącznik 257189
-
wymieniaj tylko jezeli to jest konieczne, ze zdjecia widac ze spokojnie mozna to wypelnic. Oprocz ryzyka montażu, musisz ponownie skalibrować kamere. Ja do tej pory tego nie zrobiłem i nie działa mi automatyczny hamulec. Z jednej strony wkurzające bo swieci mi sie kontrolka z drugie sie ciesze bo sam bym to usunął jak by sie dalo.
-
Jeżeli nie ma pęknięcia to naprawiaj. Naklej sobie naklejkę aby nie dostawał się brud oraz wilgoć.
Ja płaciłem ostatnio za taką naprawę 80 zł.
-
Dzięki za rady panowie :) tak też we wtorek zrobię
-
Wypadałoby napisać jak rozwiązała się sprawa. A zatem:
Alfa została oddana do Gezetu w Zielonej Górze (tam gdzie też została kupiona), szyba wymieniona i przy okazji przeszła kampanię dotyczącą tempomatu adaptacyjnego.
Wszystko wygląda i działa tak jak powinno, także jestem zadowolony :)
-
Dzisiaj moja Giulia dostała kamieniem w szybę czołową. Będę ją wymieniał z ubezp. sprawcy (Ergo Hestia). Czy są różne typy szyb? Wiem, że moja ma czujnik deszczu, świateł, jest podgrzewana. Czy nie będzie problemu z doborem prawidłowej szyby, na co zwracać uwagę przy wyborze szyby? Czy nie mam się czym przejmować, bo zakład wskazany przez ubezpieczyciela ogarnie bez problemu temat?