-
Siema,
Pytanie: Jakie wartości napięcia (zakres) powinny pojawiać się na pinie sterującym (tym małym) wtyczki regulatora PWM, na jego wejściu?
Chciałbym zidentyfikować, czy problem leży po stronie ECU i/lub presostatu, czy regulatora PWM przy wentylatorze.
Mój przypadek jest podobny do Twojego bratmat. Wentylator nie kręci się w ogóle podczas pracy klimy. A ciśnienie w układzie dochodzi do 29 Bar i wtedy odłącza sprężarkę. Generalnie to ciśnienie w układzie waha się w przedziale od 24 do 29 Bar na postoju, więc masakra. Jak auto jedzie to temperatura spada, ciśnienia normalizują się i klima działa normalnie. Wentylator podłączony na krótko do akumulatora działa, więc sam w sobie awarii nie ma. Stawiam na regulator PWM, ale chciałbym obczaić sygnał sterujący na tym małym pinie, czy jest prawidłowy.
Ktoś zna zakres napięć jakie powinny się tam pojawiać?
-
Tak z inżynierskiego punktu widzenia to sterowanie powinno też być PWM jeśli ma płynną regulację prędkości. Masz oscyloskop?
-
Oscyloskopu niestety nie mam.
A chciałbym ocenić, czy napięcie, które się pojawia na wtyczce od strony ECU (a mam nadzieję, że się pojawia), jest poprawne. Ale nie wiem czy spodziewać się wartości z przedziału 0...12V, czy np. 0...5V.
-
Sprawdzałem w eLearn ale nie potrafię znaleźć rozpiski tego sterownika.
Swoją drogą, jest jakaś reguła, które wersje silnikowe mają sterownik PWM? W TBi '11 na bank nie mam.
-
Słyszałem, że AR159 poliftowe mają już sterowanie wiatraka PWM'em. Ale Twój przypadek przeczy tej regule, o ile nie było coś dłubane przez kogoś kiedyś..
BTW, zmierzyłem w międzyczasie miernikiem napięcie na przewodzie sterującym na wejściu do modułu wiatraka i przy nagrzanym silniku do 91,5 C jest tam napięcie około 10V, także komp sygnał podaje, ale wentylator stoi jak zaczarowany. Zatem wszystko wskazuje na uwalony moduł, bo wiatrak przy zasileniu go na krótko z aku, kręci się.
-
3 załącznik(i)
A ja mam dziwny trop... ile tam u Ciebie jest wentylatorów? 1 czy 2?
U mnie są 2 i każdy ma swój rezystor do pierwszego biegu. Są też wersje AR159 gdzie jest 1 wentylator i tam może są dwa rodzaje - rezystor / moduł PWM (fl)?
EDIT:
Załącznik 287093
Załącznik 287094
Załącznik 287095
-
No to mamy inaczej, bo ja mam wersję z jednym wentylatorem. Może i nawet jest tak jak piszesz, że przy dwóch wentylatorach są rezystory, a przy jednym w wersji polift'owej jest PWM.
Pochyliłem się dzisiaj jeszcze raz nad autem i napięcie na wyjściu modułu (do wentylatora) jest jakieś 4V przy włączonej klimie i nagrzanym silniku, więc moduł mam uwalony i będę go wymieniał. Na wtyczce idącej z instalacji do modułu napięcie jest ok, czyli 12V.
-
Zakupiłem ten moduł po taniości, nowy, chyba chińczyk jakiś (SKV), jak wszystko zresztą.. No i wentylator odżył, co oczywiście cieszy :)
Podpiąłem kompa i pomierzyłem ciśnienie w układzie klimy z działającym wentylatorem, w warunkach: temp. na dworze 30 C, silnik 90 C, i tak:
- jazda autostradowa 100...130 km/h, ciśnienie ~10...12 Bar,
- jazda miejska, od świateł do świateł, przelotowo 60 km/h, ciśnienie ~15...19 Bar (te 19 bar, to oczywiście jak stałem na światłach i wentylator kręcił).
Przypominam, że z niedziałającym wentylatorem ciśnienie na postoju dochodziło do 30 Bar i komp wyłączał sprężarkę.
Jak kogoś najdzie i pomierzy swoje to wrzucajcie dla porównania, będzie wiadomo kiedy jest normalnie, a kiedy trzeba się jednak pochylić nad autem i poszukać problemu.
-
To ja mam jeszcze pytanie do osób ze sterowaniem PWM. Możecie wywołać w MESie test wentylatora? U mnie po kliknięciu opcji 50% kręci, a ja dam 100% to cisza... Podmieniałem 3 moduły sterujące i na każdym to samo. Jeśli macie możliwość to zerknijcie proszę jak to u Was wygląda bo podejrzewam, że to wina po stronie MESa, a nie samego modułu.
-
U mnie na działającym silniku odmawia testu. A na samym zapłonie (silnik off), to niby wykonuje szybki test i jak dobrze pamiętam pisze coś w stylu "wykonano poprawnie", ale wentylator jakby stoi, więc moim zdaniem to nie działa, bo zarówno przy uszkodzonym module jak i poprawnym po wymianie, MES zachowuje się dokładnie tak samo. Lipa jakaś..