-
Nie mam koło siebie mojej 166 żeby sprawdzić jak sytuacja wygląda ale jeśli tak jak mówisz i z pompy hamulcowej do ABS idą dwa przewody zasilające to może pompę miałeś już wcześniej uszkodzoną stąd były słabe hamulce. A teraz jedna sekcja po postoju już zupełnie padła.
Tylko nie pasuje mi to że zasysa Ci płyn przez zacisk z tego koła. Wygląda tak jakby zawór blokujący zasilanie na daną sekcję nie trzymał i zamiast generować ciśnienie przeciska płyn z powrotem do zbiorniczka. Teoretycznie jeśli dobrze pamiętam jak działa ten układ to po nakręceniu manometru na zbiorniczek po naciśnięciu hamulca powinieneś mieć wzrost podciśnienia w układzie. Jeśli ciśnienie po puszczeniu hamulca wraca do stanu zero to pompa puszcza.
-
Jak naciskam hamulec to płyn w zbiorniczku podnosi się jak puszczam to opada , więc faktycznie może pompa hamulcowa
-
Jutro mogę zobaczyć jak działa ta pompa. Może zawór jest gdzieś jako osobny element a nie tylko na uszczelnieniu. Ale to fajnie jakby ktoś kto ją rozbierał się wypowiedział. Mam takie z używki to zobaczę jak to jest zrobione i jak coś to jutro dam znać.
-
W sytuacje kiedy przed robotą cos działa a po nagle nie to nie wierze w zbiegi okolicznosci. Osobiście zadbal bym o odpowietrzenie pompy ABS. Samochody z abs inaczej sie odpowietrza. Pompa, lewy przod, prawy przód, lwy tyl, prawy tyl.
-
No dobrze ,więc jak odpowietrzyć pompę ABS ?
-
Jakis czas temu kupilem cos takiego
https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-...ource=facebook
Przydaje sie jak cholera
-
Widzę że kolega chce być bardzo pomocny a nawet nie czytał tematu od początku . Przecież napisał że używałem pompy podciśnieniowej ........
-
Nie miałem możliwości podjechać do mojej 166 w ten weekend, ale będę tam jutro. U siebie wymieniałem pompę absu jakiś czas temu i nie miałem żadnych problemów z jej odpowietrzeniem. Z tego co pamiętam to sama pompa nie ma żadnego dodatkowego zaworu odpowietrzającego. Ją się tylko przepływowo odpowietrza. No i miałeś możliwość sprawdzić jak podaje pompa? z obu sekcji czy tylko z jednej?
-
Tak zdjalem przy pompie ABS dwa zasilające , na jednym po naciśnięciu hamulca leci płyn a na drugim po wciśnięciu leci powietrze a po puszczeniu pedału zasysa powietrze .
- - - Updated - - -
Dodatkowo teraz czuć przeskok na pedale
-
Dzisiaj wygrzebałem pompę z czeluści warsztatu ale nie miałem jeszcze jej czasu rozebrać. Jutro po południu będę wiedział o niej wszystko.
Ale tak czy inaczej raczej wymiana Cię czeka więc lepiej już szukać nowej pompy.