-
0,02 mm to niewiele, ale i tak nie powinno tego być. Może coś źle robisz.
Zrób tak:
- zdemontuj odpowiednie półpanewki na wałkach,
- załóż czujnik zegarowy
- ustaw GMP kręcąc wałem wyłącznie w prawo,
- przyłóż blokady - mają pasować idealnie,
- zdejmij blokady i zrób 2 pełne obroty wałem do położenia GMP kręcąc tylko w prawo,
- załóż blokady - mają pasować idealnie
Czasami czujnik trochę "opada", szczególnie na początku pracy, ze względu na ścieranie się nagaru na tłoku, ale po kilku próbach nie powinno tego już być.
-
Mi też sie wydaje że te 0,02mm nie jest aż tak znaczace. Osobiście miałem podobna sytuacje że klepało po wymianie i wg mnie była to wina odkręcenia półpanewki. Nie wiem czy może samoregulator stracił ciśnienie czy coś w tym stylu ale jak zmuszony byłem ponownie rozpiąć i złożyć rozrząd bo ciekła pompa klepanie ustało i już nie powróciło. Był to co prawda zwykły Fiatowski 1,8 16v ale myśle że problem dosć podobny
-
Raczej się poddam z tym i ją oddam do kogoś mądrzejszego. Ten rozrząd zrzucałem już x razy i za każdym razem tak samo, tylko poklepywanie mocniejsze lub słabsze. Do momentu skręcenia wszystkiego jest idealnie GMP na 0 blokady idealnie leżą, dopiero po dwóch obrotach wszystko się chrzani. Jak blokady pasują to GMP jest przestawione, a jak ustawie GMP to nie pasują blokady.
Gdzieś muszę popełnić błąd albo jestem za głupi na włoskie silniki, pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło.
A przewertowałem forum, eLearn i filmy na YT i według mnie jest dobrze.