-
Dobra.. w sumie gadam sam do siebie w tym temacie ale może info sie komuś przyda..
Instalacja navi na dana chwile wygląda tak.
Kuppujemy :
-NAVI
-ANTENE NAVI PLUST TELEFON PLUS RADIO
- KOKPIT POD NAVI
Rozkodowanie Navi TYLKO U SPECJALISTY kod da sie odczytać TYLKO z pamięci radia.. trzeba je rozbrać lutować , robota typowo dla speca od elektroniki. Koszt u mnie w miescie 150 zł.
W aucie bez navigaci nieco różnią sie piny na wtyczkach po wpieciu bez przerobek radio nawet nie odpali! Ja jestem na etapie rozgryzania co i jak. Generalnie dajemu PLUS 12v na pin 7 w kostce "A" ja dałem plus z zapalniczki ktory pojawia sie po włożeniu kluczyka. Efekt jest taki:
NVI odpala
Wola kod wpisujemy odpala i jest ok
Radio gra
Telefon działa sterowanie kierownicy też
Navi smiga
Teraz może o problemach ktoŕe pozostały do rozwiazania.
Radio po każdym uruchomieniu woła kod
Telefon działa ale chyba nie ma mikrofonu tak że pozostało go dokupić i tu pytanie gdzie go wpiąć
Skomentuje to ktoś i podpowie jak rozwiazac reszte spraw ?:))
-
A może napisz którą masz nawigację.
-
2 załącznik(i)
Coś takiego z telefonem bez B&M Załącznik 265460
-
1 załącznik(i)
Załącznik 265470
https://i.imgur.com/bVzOlSb.jpg
Podepnij radio pod CAN i zrób osiowanie, powinno pomóc na wołanie kodu.
-
Dzieki ci przyjacielu za schematy co prawda nie wiem czemu na telefonie w strasznie słabej rozdzielczości mi sie otwiera ale coś jestem w stanie odszyfrować jeszcze zobacze na kompie. Dzieki ci !
-
Dzieki koledze opanowałem juz sytuacje pozostało jeszcze jedynie kupić odpowiedni mikrofon żeby telefon w radiu działał w pełni.
Generalnie żeby sama stacja zadziałała w alfie ktora nie miała wczesniej navi zamieniamy stały plus na plus po stacyjce najłatwiej z zapalniczki. A na pin 7 dajemy plus stały. W efekcie radio odpala po starcie stacyjki gasnie po wyjeciu kluczyka. Dodatkowo przestało wolać za każdym razem kod. Osiowania nie robiłem a wszystko ładnie smiga tylko miga licznik km naturalnie :)
-
A jeszcze może jakis cwany człowiek podpowie.. gdzie wpiąć ten mikrofon do navi ? Wg. Dostępnego schematu jedynie na kostce "D" są jakieś opisy "MIC" tylko na kilku pinach i teraz pytanie gdzie go wpiąć
Schemat :
https://www.tehnomagazin.com/Auto-ra...-Connector.htm
-
-
tak też myślałem bo gdzieś na forum fiata croma wyczytałem :) dzięki kolego tak czy inaczej. Jutro będzie mikrofon to pospinam wszystko w całość nareszcie.
-