Ja mam zimowe 225/50 R17 (profil o 5 wyższy niż podaje instrukcja), lato 225/40 R18. Na zimówkach wjeżdżanie na krawężniki jest mniej stresujące :) ale jakiejś dramatycznej różnicy w komforcie nie ma.
Printable View
Ja mam zimowe 225/50 R17 (profil o 5 wyższy niż podaje instrukcja), lato 225/40 R18. Na zimówkach wjeżdżanie na krawężniki jest mniej stresujące :) ale jakiejś dramatycznej różnicy w komforcie nie ma.
Czyli warto zakupić 18" :) Teraz pytanie czy te felgi podejdą bez problemu ?
Model: 1664BLM
Rozmiar: 18''
Szerokość: 8"
Rozstaw szpilek: 5x110
Osadzenie (ET): 33
Kolor: Czarny mat
Otwór centrujący: 65,1 mm
chodzi mi o rozstaw śrub otwór centralny i ET wszystko pasuje do Giulietty ?
Z estetycznego punktu widzenia warto. Czy Ci podpasują to zobaczysz jak kupisz. Ja na razie nie mam, bo uważam, że to 18 są za duże do mocy 120 KM. Moc pójdzie w górę to się zastanowię.
co ma moc do kół 17 czy 18?
Bo teoretycznie im większy rozmiar kół to większe opory toczenia co za tym idzie auto jest troszkę słabsze :)
no ciekawe- tym bardziej że szerokość opony jest taka sama - jakbyś miał przeskok z 195 na 245 to owszem ale tu?
Na 17" i na 18" jest 225, wiec sama różnica średnicy felgi nie do odczucia pod względem osiągów/elastyczności silnika... Tutaj tylko jest kwestia wysokości opony, czyli np 50 vs 40. Jednak w praktyce jest to jak kolega wyżej pisał bez wiekszej różnicy...
Dokładnie różnica jest wręcz nie zauważalna :) Aczkolwiek niektórzy myslą że strata będzie ogromna...
Ja to się teraz nad 19 zastanawiam ale mam inne wydatki to odpuszczam pewnie się skończy jąk z Abarthem i 18 SS czyli ciągle w planach. Osiemnastki są ok do Giulietty.
Jakoś nie czuję by moje zawrotne 1.4 TB 120KM słabło na zimowym setupie. Podobnie jeszcze mocniejsze 1.0 TSI 115KM - lato 215/40R18, zima 195/55R16 i jakoś to się toczy ;)