-
Algorytm jest skopany i nawet w giulia była na to akcja serwisowa. Ja 2 razy z tego powodu wracałem do ASO na lawecie :/
Po zapaleniu się rezerwy (wg kopną 100km jeszcze zostało) nie udało się do domu wrocic, czyli przejechać 10km.
Najpierw wymienili pompę paliwa, później sterownik i w końcu oprogramowanie.
Btw
W owym czasie stały w ASO 2 giulie z takim samym problemem.
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
-
u mnie w Giulii 2.0T 2018r. 58l bak, dziwi mnie to ze ta 1 kreska poziomu paliwa bardzo szybko pojawia sie po 2 kreskach paliwa i robi niepotrzebny stres, aczkolwiek, gdy zostala tylko jedna (czerwona rezerwa) to zjezdzajac na stacje weszlo 50l paliwa i to chyba pare razy mialem powtarzalne - wiec jako tako to dziala mysle w moim przypadku
-
W stevio rocznik 2019. Jechałem dziś przy ok 110km zasięgu zapaliła sie żółta kreska rezerwy. Gdy było ok 70 zapaliła się czerwona. Przy zasięgu 30km zatankowałem ale wskaźnik jeszcze nie mrugał. Zrobiłem ok 50 km jadąc 60-100km/h. Zatankowałem 58,7 litrów, więc zostało jeszcze ok 5litrów.
Uznaje że w moim jest wszytko ok. ze wskazaniem rezerwy.
-
Ilość rezerwy zależy od stylu jazdy i w tym chyba problem. Ilość paliwa wylicza algorytm a nie czujnik (nie wiem tego, empirycznie dedukuję -;)
Mi się ilość paliwa vs wskazanie zgadza z dokładnością do +-2 litrów poza jednym oszukańczym tankowaniem na Shell o czym pisałem w innym wątku.
-
Też mi się tak wydaje, że chwilowe spalanie czy spalanie z jakiegoś ostatniego interwału mocno wpływa na rezerwę, stąd działa raz tak, raz tak. Ja staram się nie dopuszczać do rezerwy, a jak jest to zostaje jazda w stresie i kombinowanie stacji :|
Raz było blisko chyba, jadąc autostradą po dojeździe do Wro (szacunkowo powinno spokojnie starczyć wg. spalania i wskaźników rezerw) wlałem lekko ponad 58l do benzynowej Giulii.
-
No i teraz pytanie czy jak braknie paliwa przez źle działający wskaźnik i auto stanie to można myśleć, że hehe no Alfa i stoi na awaryjnych - wiadomo, czeka na lawetę czyli potwierdzenie usterkowego wizerunku czy jak każde inne auto, po prostu brakło paliwa.
-
u mnie w 2,2 po aktualizazji softu zasięg zero i tankuję 44-46 litrów - a zbiornik ma ponoć 52...