To przecież jest oczywiste, że im droższe kupimy seryjnie produkowane auto, tym więcej straci ono na wartości przy odsprzedaży (procentowo) i nie zmieni tego wg mnie żadne wyposażenie dodatkowe, czy znaczek.
Printable View
To przecież jest oczywiste, że im droższe kupimy seryjnie produkowane auto, tym więcej straci ono na wartości przy odsprzedaży (procentowo) i nie zmieni tego wg mnie żadne wyposażenie dodatkowe, czy znaczek.
Po wstępnych wyliczeniach utrata wartości w Veloce jest 3-krotnie większa niż w Buiseness. Będzie na dobrą kanapę i na łazienkę w mieszkaniu i jeszcze na wakacje zostanie jak liczyłem. Generalnie Veloce bym brał na dłużej(5 lat) i to jedyne co mnie przekonuje jeszcze do zastanowienia się do tej wersji, a tak to jakoś jestem w stanie przeżyć golasa.
Tak zawsze było przy każdej marce. Im dalej od zakupu tym wyposażenie jest mniej warte a golasy / wypasy nieznacznie różnią się ceną. Wypasa można łatwiej sprzedać, z golasem trzeba się nabiedzić.
Znalazłem taki artykuł w autoświat https://www.auto-swiat.pl/porady/kup...m_v=2#slajd-20
hm...
ja myślę zupełnie inaczej
wchodzę w konfigurator i wybieram business z 200 koni za 139 900
dobieram to co potrzebuje i co mi będzie przynosić i komfort i i radość, czyli
1. Color Red - 0zl
2. Felgi R17 - 0zl (zostawię ich na zimę, a na lato kupie nawet felgi z QV taniej niż w salonie dopłata za R18...)
3. Czerwone zaciski - 1600 zl (czerwone lepiej hamują xDDDDD ) no i wygląd...
4. Pakiet Asystent kierowcy Plus - 7800zl (mam wszystkie potrzebne i nie potrzebne elektroniczne bajery a aktywny tempomat, i sama hamuje, i sama przyspiesza, i martwe pola i wiele innych)
5. Pakiet Komfort Parking - 2500zl (kamera + czujniki prod/tyl)
6. Nawigacja fabryczna Uconnect Nav z wyświetlaczem dotykowym 8.8 - 6000zl (
7. Koło kierownicy sportowe i gałka skrzyni biegów obszyte skórą techniczną - 500zl
8. Pakiet Lighting - 4000zl (mocne ksenony, skręcające i ze spryskiwaczami)
9. Pakiet Komfort - 900 zł (nawiewy na tyk, dodatkowe USB, chłodzony schowek)
10. Łopatki zmiany biegów - 1500 zl
11. Szyba przednia redukująca hałas - 1500 zl
12. Powiększone tarcze i zaciski hamulcowe - 1900 zl (i wygląd i bezpieczeństwo)
13. Podwójna rura wydechowa - 1000 zl
Wychodzi mi 169 100 zl
Tak jak pisałem, felgi można kupić do koloru do wyboru, nawet z QV, szyby można przyciemnić poza ASO za 600zl
Czego temu autu brakuje w takiej konfiguracji?
Skórzanej deski? Sorry ale ja deskę dotykałem tylko w salonie jak kupowałem samochód, za 2 lata nigdy więcej, i mam w dupie z czego ona jest, oby nie trzeszczało
Skórzanych foteli? Sorry ale ja nawet bez skory się pocę, a skórzane fotele bez wentylacji to dla mnie w ogolę masakra...
Korby do regulacji siedzeń? Tez dla mnie to nie jest istotne, bo ustawiam fotel raz i koniec, co tam grzebać cały czas? Raz na rok mogę to zrobić i korba... a powiem wam jeszcze więcej, pracowałem w firmie, która produkowała fotele elektryczne do samochodów, i wiem ile to kosztuje na prawdę, i warjuje jak widzę ceny 4000zl za elektryczne fotele, gdzie jest kilka silników elektrycznych, które fabryce kosztują 20-50EURo....
Jakies pierdołki w salonie, z aluminium, tez mam w dupie, w Alfie trzeba paczyć na drogę, a nie za aluminium na pedałach, a jak mi tego będzie brakować to kupie na ALI xDDDD za dwie dychy xDDD
Chip za 2 tys i mam te same 280kuni
No może będzie brakować AWD, ale nie wszystkim to jest potrzebne... a RWD nawet lepiej, bo można poszaleć, jak się umie to robić, no i ładniejszych zderzaków... ale w sumie za to bym 50 tys nie dal...
ja to widzę tak
może po prostu nie mam kasy na Veloce, ale Veloce w podobnym wyposażeniu, będzie z 250tys.... i tyle to bym nie dal za ta różnicę która opisałem...
nie kluce się, nie mowie ze moje zdanie jest w 100% dobre, o może ktoś myśli inaczej... tylko powiedziałem co o tym myślę :)
jak ktoś ma inne zdanie - zapraszam do dyskusji, może się czegoś dowiem ;)
Chyba musiałby się mocno postarać. Veloce z takim konfigiem to jakieś 230k - 250k. Pokaż mi dealera Alfy który daje ponad 30% rabatu na samochód do produkcji. W tym momencie, z tego co mi wiadomo, nie mają Veloce na placach.
Dla mnie pierwsza kwestia dyskwalifikującą veloce było Q4. Miałem infiniti awd (jak alfa tył plus dołączany przód) i zdecydowanie przy moim użytkowaniu wole rwd. My 2020 już ma Q2, wiec tego problemu nie ma.
Sent from my iPhone using Tapatalk