Witam,Dzieki kolego,super pomoc to sie ceni,jeszcze raz dzieki.pozdr
Printable View
Witam,Dzieki kolego,super pomoc to sie ceni,jeszcze raz dzieki.pozdr
Widzę, ze na forum nikt nie mial informacji na pytania które podałem w pierwszym poście ale udało mi się wszystko zdobyć i podzielę się z wami może komuś się przyda.
Momenty dokrecenia
-panewek głównych śruby 12mm 40nm i 55*, Śruby 8mm 21nm
-panewek korbowodowych 25nm i 60*
Jeżeli chodzi u walki wyrównawcze potrzebne są blokady podam numery czesci,
-2028800091 strona wydech
-2028900091 strona ssąca
Może komuś się przyda generalnie informacje nie do znalezienia.
Reszta momentow dokrecenia itd. Wszystko jest w programie autodata
- - - Updated - - -
A te silniki są bardzo wadliwe czas pokaże czy przerosną awaryjnością TS i JTS ale wszystko wskazuje na to ze raczej tak.
A konkretnie: co jest wadliwe?
Moja Giulia kupiona w zeszłym roku z rocznika 2017. Przebieg wtedy około 120tys km, miała już zmieniany na gwarancji silnik przy 70tkm, mnie w tym roku upaliło tłoka na autostradzie przy przebiegu 140tys km. Czyli już jest trzeci silnika tym aucie.
Teraz co mam rozebrany silnik jest z Giuli z rocznika 2017 przebieg 104tkm i świeciło ciśnienie oleju były opiłki w filtrze oleju po rozebraniu silnika okazało się ze na panewkach głównych już prawie obróciło panewkę, blok poszedł do sprawdzenia i okazało się ze tak jak w silnikach bmw n47, n57 blok zniekształca się i robi się owal. Krótko mówiąc wada materiału. Żeliwny blok jest cięższy ale na pewno dużo bardziej wytrzymały. Mało tego 3 tłoki były pęknięte...
Może to pech i przypadek w tych dwóch autach ale szczerze wątpię.
Witajcie,Może nie konkretnie w temacie lecz grzebiąc po zagranicznych forach napotkałem się na zawalone doloty powietrza olejem gdzie winnym okazał się filterek odmy który w trakcie produkcji został zastąpiony unowocześnionym modelem,tylko nie wiem czy w tej sprawie była jakaś akcja serwisowa ,były przypadki gdzie pół oleju zostało zasadne w dolot aco się w tym wiąże to wtajemniczonym nie trzeba przedstawiać .
Lipa w tym całym ze dostęp do Niego jest fatalny trzeba bynajmniej napęd pomocniczy zrzucać aby go wymienić i intercoler w książce serwisowej zalecana procedura jest co 100000 tys,ja mam 95 tys i przy wymianie oleju nie zauważyłem nadmiernego zaolejenia dolotu.ale to nie zmienia faktu ze niebawem będę zrzucał rozrząd i go wymienię na nowy ,i niestety trzeba będzie częściej w dolot lulkac ach te nasze Baby pozdr i miłego weekendu życzę
Jak masz rozrząd zdjęty to odkręcasz dekielek na 4 szrubki od strony ssącej w bloku wyjmujesz go i w środku jest ten filterek odmy on jest właśnie przykręcony do walka balansowego. Przy tej operacji warto zmienić na tym dekielku 2 O-ringi i simmering.
Dzięki ,zazwyczaj zawsze wymieniam oringi jeśli są zdjęte ,lecz dzięki za uwagę
Dekadę temu Toyota/Lexus miały problemy z aluminiowym silnikiem diesla 2.2
Osiadały tuleje cylindrowe.
Silnik był później poprawiany ale problemu zdaje się, nie wyeliminowali do końca jego produkcji.
Lexus wymieniał silniki na nowe do określonego przebiegu/wieku.
Mam nadzieję, że silniki diesla w Alfach, będą wolne od takich wad.
Trzeba też pewnie uważać z chipem, bo jednostka jest wrażliwa na temperaturę.
Z drugiej strony, przed zakupem rozmawiałem z serwisami, czytałem fora zagraniczne i nikt nie raportował problemów z tym silnikiem pomimo znacznych przebiegów.
Nikt nie raportował bo auta są jeszcze przeważnie na gwarancji. Czas pokaże mijają 4lata od początku produkcji czas pokaże. Chip raczej bym nie polecał.
- - - Updated - - -
Wadą jest blok aluminiowy który na czopach głównych ma tendencje do zmiany parametrów przez co dochodzi do uszkodzenia wału korbowego i generalnej demolki silnika. Tloki tez sa zrobione z Plasteliny. Jakim cudem w silniku 3 tłoki były pęknięte a w mojej Giuli upaliło tłoka ? Może to tylko przypadek ale wyglada mi to na zaprogramowane problemy z góry w tych silnikach.
Hmm dziwne. Ja sporo czytałem o tych motorach zanim zdecydowalem sie na zakup. Bylo kilka przypadkow wymiany silników (dosłownie kilka, wadliwe bodajrze z 2017r), ale to promil sprzedaży. Do tego ten silnik nie jest przypadkiem montowany też w jeep cheerokie? Tez przeglądałem fora jeepa i opini złych nie było. Coraz wiecej pojawia sie 2,2 w ogłoszeniach z przebiegiem ponad 100tys km i nic sie nei dzieje. W Belgii jest ta jedna co ma przejechane 400tys km. Może problem dotyczy po prostu parti bloków/silników, albo występuje w mocniejszych wersjach (veloce)? JA mam 62tys jak narazie i liczę na kolejne 3 razy tyle bezproblemowej jazdy.