A test drogowy robili ????
Printable View
A test drogowy robili ????
trzeba podpowiedzieć im:)
Niech ściągną z serwera fabryczne ustawienia proxi pojazdu do VIN.
Do tego przed operacja będzie potrzebny kod pin który oni tez ściągają z serwera.
Znam przypadki gdy ASO korzystało z bezprzewodowych interfejsów witech do programowania i update gdzie producent nie zaleca przez nie robić tylko w tradycyjny sposób.
Rwie czasami połączenie i tego są potem kwiatki.
Co do softu witech robi automatyczne wykrywanie update po podpięciu do pojazdu.
Wiec dane ASO błądzi albo nie ma pojęcia o co chodzi.
Kalibracja radaru we Wrocławiu w ADf auto serwis alfy 500 zł.
Mam problem z działaniem ACC, także parę innych błędów prawdopodobnie związanych ze źle ustawionym radarem.
Jak prawidłowo powinien "pokazywać" radar - u mnie światło poziomicy laserowej odbite od lusterka radaru pada na bruk ok 3-4m przed samochodem, jak to mniej więcej powinno prawidłowo wyglądać ?
Błędy na fotce.
Załącznik 288501
blędy nie wyglądają jak od złej kalibracji tylko komunikacyjne i/lub kompatybilnościowe firmwarów róznych ECU (coś zmieniałeś wg oryginału, wymieniałeś, updatowałeś)? a samą kalibracje skoro auto masz USA, więc po przejściach, przeprowadza się w warsztacie na odpowiednim stanowisku - ja jadę w piątek do Boscha bo wymieniłem wczoraj radar na MY20 (razem z kupą innych gratów przez ostatnie 2 lata) i mimo że auto nienaruszone, to nowy radar raz łapie, innym razem się wywala. wczoraj siedział błąd kalibracji pionowej, potem podczas jazdy zniknęła kontrolka z deski i zaczął działać ACC (mam ISC chocby), dziś po drodze znów przestał. koszt kalibracji 500zł zapowiedzieli.
a Ty szukaj raczej problemów z wiązkami/wtyczkami może? szczególnie w okolicy gdzie było grzebane/uderzone/rozbierane
Belka nie była uszkodzona, niczego nie wymieniałem z elektroniki, modułów, wypinałem o ile dobrze pamiętam wtyczkę radaru, musiałem belkę opuścić by zamontować nową kierownicę powietrza chłodnic. Wyświetlił się podczas jakiś komunikat o przeszkodzie więc radar chyba działa, na oko skierowany był lekko w dół, uszkodzona była jedna śruba regulacyjna u góry, elementy plastikowe śrub już sobie zamówiłem nowe.
Załącznik 288511
Miał ktoś z tym do czynienia ? Start stop u mnie działa, nie wiem czy stale, czy poprawnie ale parę razy mi na skrzyżowaniu zgasł.
A może samo wykrycie kolizji a chyba był taki komunikat powoduje, że wymagana jest jakaś adaptacja, kalibracja radaru ?
Wykrycie kokuzj widmo moze swiadczyc o zlym ustawieniu, a ze ruszales bo jednak byla usterka to nie jest w ak samo jak fabrycznie. Te bledy ktore wklejales byly aktywne czy historyczne? Skasowaly się normalnie? Blad kalibracji tak wyglada
Załącznik 288512
Te błędy są cały czas. Wykrycie kolizji było ale nie widmo jak to w samochodach z usa ;) Zastanawiam się czy po takim wykryciu kolizji jakaś adaptacja, reset radaru nie jest obligatoryjny by działał poprawnie, nie znam się więc pytam.
Jestem ciekaw w którym miejscu poprawnie powinno padać odbicie światła z poziomicy / lasera świecącego w poziomie w lustro radaru (ustawionego na wprost radaru na tej samej wysokości) gdy jest poprawnie ustawiony, nie sądzę by tu była potrzebna jakaś wielka precyzja - u mnie jak wspomniałem 3-4m przed samochodem odbicie na drodze a wydaje mi się, że to powinno być bliskie poziomu. Na logikę w ustawieniu radaru powinna być dopuszczalna spora odchyłka wynikająca z obciążenia samochodu - np 60kg kierowca a z tyłu 3 x 120 kilowe miśki i załadowany browarami bagażnik + pełen bak paliwa a radar inaczej patrzy niż przy samym kierowcy, regulacja na centymetry to jakaś ściema.