Tak 3000 jak najbardziej. Wtedy prędkość to jakieś 110 km/h i zaczyna dosyć głośno chodzić silnik (kolokwialnie mówiąc jęczy).
Printable View
Tak 3000 jak najbardziej. Wtedy prędkość to jakieś 110 km/h i zaczyna dosyć głośno chodzić silnik (kolokwialnie mówiąc jęczy).
Masz podwieszony w tym dziale manual do 155 tam jest wszystko opisane i narysowane ( ja mogę coś pokręcić )
Ta prędkość na 5 biegu przy 3000 może być normalna.
Mówisz o jęczeniu silnika - jeśli chcesz dynamicznie jeździć - to trzeba ją trochę bardziej przycisnąć niż 3000, optymalny moment obrotowy znajduje się w granicach 4000 i tu jest moc tych kucyków.
Kupiłeś sobie limuzynę z silnikiem wysokoobrotowym (sportowym), a przyzwyczajenia pewnie zostały po poprzednim autku, które max miało 3000.
Ten silniczek może jęczeć do 7000 i nie zamulaj go - to jęczenie z czasem Ci się spodoba.
Popróbuj redukcji biegów - wyższych obrotów i napisz czy nie ma mocy.
W F1 kręcą do 13 k na 8 garach i nikt nie wnika, że głośno :)
Nie rozumiem jednego:jęczy silnik.Może sprzęgło wyświechtane jest i przy wyższych obrotach zaczyna się ślizgać.
Sprzęgło chyba ok moim zdaniem. Ale nie podoba mi sie to że przypuścmy na 3 biegu silnik przy 60-70 km/h zaczyna na prawde głośno pracować i sprawia wrażenie że za chwile chciałby się rozpaść. A może to moje błędne odczucie? Dlatego założyłem ten temat żeby sie czegoś dowiedzieć.
Ja mam podobny silnik i u mnie czasami też jak by miał problemy z rozpędzeniem ale lubi wysokie obroty jak jadę sportowo to do 5,5 tysiąca obrotów i zmiana biegu ale nie zauważyłem żeby silnik jęczał on przyjemnie mruczy
mój o takich obrotach raczej może pomarzyć ;]
hehe jak miałem tego 2.0 8V to poleciał 225.
Jak na jałowym mu depczesz to przekracza 3 tyś. Do odcinki go przeciągniesz ?
sprzegło łatwo sprawdzić jedziesz powiedzmy 40km/h wbijasz 5 i gaz w podłogę jak zacznie przyspieszać to oki, a jak zacznie wyć, a nie przyspieszać to padło sprzegło :) ale moja na padniętym sprzęgle ponad 200 latała :)
Zapodaj jakieś audio tego "jęczenia", bo już sam nie wiem - czy panikujesz, czy faktycznie coś z silnikiem.
Właśnie się nad tym zastanawiałem. Myślałem też żeby nagrać jakis filmik i pokazać licznik ale nie mam za bardzo na czym więc jak sie uda to spróbuje na czymś nagrać chociaz sam dźwięk. A sprzęgło jest ok, bo pamiętam jak jeszcze w starym samochodzie było padnięte, to tam faktycznie było jęczenie ale zupełnie inne niż tutaj, bo łapało w krótkiej chwili i wyło, a tutaj jest bardziej ciągłe jeżeli można to tak nazwać.
---------- Post dodany o godzinie 11:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:16 ----------
Albo dam inaczej. Tu jest 16V ale to nic, chodzi o zachowanie się silnika. http://www.youtube.com/watch?v=aFl2OYE-1ks Mój silnik wydaje taki dzwięk na 3-3,5 tys. obrótow tak jak ten z filmiku na 7 tys.