-
- a można nagrać te parskanie, może wtedy więcej użytkowników zgłosi się z tym samym problemem.
- sonda raczej nie powoduje takich efektów.
- ostatnio w jednym samochodzie ( M1.5.5 156 TS ) zauważyłem że grzejnik sondy lambda nie stykał w tej wtyczce na korpusie silnika.
- parametr TRA był cały czas + i dość duży. ( sonda była juz kolejny raz wymieniana )
Po rozebraniu wtyczki i dociśnięciu konektorów
( proszę tego nie robić, można uszkodzić wtyczke !!!!) auto inaczej się zachowuje, zobaczymy jak parametry po czasie adapatacji.
- wykryłem jeszcze jedną rzecz, że ECU podaje cały czas impulsy dogrzewania sondy lambda do grzejnika.
- grzanie to 180 msek, przerwa 90 msek.
- cały czas myślałem że po nagrzaniu sondy, ECU wyłącza grzejnik.
- sprawdzę ten fakt u siebie podłączając sondę z zewnątrz, czy to poprawne zachowanie.
--
http://img198.imageshack.us/img198/9470/11606526.th.jpg
-
http://odsiebie.com/pokaz/4807221---a272.html
http://odsiebie.com/pokaz/4807249---0cfc.html
Tu wrzuciłem nagranie wideo i dyktafon, z tym że te dźwięki są takie trochę puste i nie odzwierciedla to naprawdę tego parskania.
Co o tym sądzicie? silnik był zimny po nocy.
Panowie nikt się nie spotkał z czymś takim?
-
-
osłuchaliśmy i poogladalismy w gronie "fachowców" ale oprócz kupy śmiechu nic z tego nie wynikło.
- jak puściłem nagranie to koledzy myśleli że to jakiś żart, lub montaż na stole mikserskim.
- co ty jej zrobiłes że tak ci się odpłaca ?
- czy coś nie jest z tłumikiem końcowym, ja słysze takie falowania głosu.
- szkoda ze nie masz notebooka i nie masz reszty parametrów z tego silnika.
- dalej jest zamulona od dołu ?
-
Pisałem już że nagranie jest jakie jest. Na żywo jest inaczej takie parskanie.
Nagranie wyszło jakby traktor chodził ale tak źle nie jest:P
Na zimnym tylko jest zamulona na dole, na ciepłym wszystko ok.
Nie wiem jak nagrać żeby było dokładnie słychać;/
Tzn co ma być nie tak z tłumikiem końcowym?
Jutro będę chyba na kompie zobaczę co tam dalej nie tak jest.
-
U mnie praktycznie to samo się dzieje, prawie.
Z rana kompletny muł, nie chce przekraczać 2000rpm, chyba że bardzo lekko się doda gazu, jak się zagrzeje do 50st. to okej, ale jest muł 'od dołu'.
Błędów u mnie BRAK.
Przy wymianie katalizatora powiedzieli mi (bo strzela mi po puszczeniu gazu na luzie), że mam źle ustawiony zapłon. Czy to możliwe, że u ciebie też, lub w ogóle możliwe, że to jest to samo? I alfa nie przyspiesza tak jak powinna?
Jutro jadę na wymianę rozrządu, bo okazało się, że tylko pasek miałem wymieniony, a nie chce się pozbawić silnika w nowo zakupionej alfie.
-
Nie przyspiesza na zimnym po nocy cieżko wkręcić powyzej 2,5 tys obrotów przerywa i parska w wydech;/ na ciepłym robi się w miare ok czasem szaprnie ale dalej parska przy ruszaniu.
-
No i przyczyna znaleziona:D okazało się że świece są winne tego wszystkiego;P
Zostały wyczyszczony bo były dość brudne i auto chodzi tak jak powinno bez szarpania i bez parskania:D Nowa sonda smiga aż miło na wykresie:)
Pozdrawiam
-
Hehehe :) ale czy na pewno świece czy może przewody :) Głowy nie dam!
-
heh ale już wiadomo co wymienić jak się powtórzy:D