Dopóki jeździsz z tym przodem w górze, to podjedź na jakieś SKP i sprawdź, czy nie oślepiasz innych.
Printable View
Dopóki jeździsz z tym przodem w górze, to podjedź na jakieś SKP i sprawdź, czy nie oślepiasz innych.
Witam, a tak z ciekawości zapytam jakie kolory oznaczen mają sprężyny tył 1.9 SW 150Km Ti?
Cześć.
Pozwoliłem sobie podpiąć się pod temat sprężyn.
W mojej AR 159 2,4 jtdm TI z przebiegiem 220kkm z 2008r. muszę wymienić sprężyny z przodu - auto po badaniu diagnostycznym. Wg VIN auto jest fabrycznie obniżone. Cena w ASO to ponad 800 zł za sztukę, a zamienników brak. Czytałem na naszym forum, że można założyć Eibach Pro Kit - w InterCars komplet (4 sztuki) kosztują nieco ponad 700 zł. Wydaje się to być bardzo rozsądnym rozwiązaniem, ale mam wątpliwości. Czytałem również, że fabryczne sprężyny obniżają auto o 2 cm natomiast Eibach obniża od 3,0 do 3,5 cm. Przy fabrycznych sprężynach wiele razy szorowałem po żle osadzonych studzienkach, progach zwalniających, wjazd na niewielki już krawężnik jest nie lada wyzwaniem, a tam gdzie mieszkam w zimie robię za pług. Obniżenie o dodatkowe 1,5 cm tylko pogorszy sprawę. Może też być tak, że założenie Eibach'a nie obniży samochodu bo stare sprężyny mogły stracić swoje właściwości i auto jest przez to niżej. Zastanawiam się również nad założeniem seryjnych sprężyn i podniesienie całego samochodu co znacząco wpłynęłoby na komfort jazdy po ulicach miasta.
Proszę Was o pomoc i opinie w tym temacie, na pewno macie większe doświadczenie ode mnie.
Ja jeżdżę na Eibachach w TI SW 2,4. Po prostu trzeba uważać i tyle. Lekko nie jest. Pilnuję właściwego ciśnienia w kołach. Poza tym auto jest sztywne i prowadzi się jak po torach lokomotywę. Nie odchodzi "na centymetr" w zakrętach.
Wczoraj odebrałem auto po wymianie sprężyn i amortyzatorów - zdecydowałem się na Eibacha pro-kit + amortyzatory KYB. Auto to Alfa 159 2.4TI. Po wymianie na pierwszy rzut oka auto stoi identycznie jak na wysłużonym oryginalnym zawieszeniu - komfort jest minimalnie teraz większy w mojej ocenie, ale to muszę jeszcze potestować.
Załącznik 280052Załącznik 280053
To są fotki przed wymianą.
Załącznik 280054
Stara sprężynka ;)
Załącznik 280055
Nowa sprężynka
Załącznik 280056
Zdjęcie telefonem na szybko po wymianie. ale nie jestem pewien czy było idealnie równo, muszę powtórzyć...