Napisał
mlw1996
Postaram się dziś nagrać ten dźwięk stuknięcia.
Dźwięk ten pojawia się zawsze kiedy w trakcie jazdy z wciśniętym sprzęgłem poruszam lewarkiem zmiany biegów (podczas akcji zmiany biegów, kiedy jestem mniej więcej w połowie zmiany przełożenia). Przy wyższych obrotach dźwięk stuknięcia jest mniejszy (ewentualnie bardziej zagłuszany) zaś szarpnięcie mocniejsze. Z każdym wyższym biegiem szarpnięcia są coraz mniejsze - ruszając dynamicznie na jedynce potrafi naprawdę nieźle szarpnąć. Jadąc na trybie dynamic / przy włączonej klimie (powyżej 2000 obrotów, gdzie turbina jest załączona) i rytmicznie operując pedałem gazu (bez zmiany biegów) autem również szarpie.
Nawiasem mówiąc od pewnego czasu borykam się z takim problemem, że po odpuszczaniu pedału sprzęgła słyszalne jest skrzypienie (delikatnie w środku auta oraz mocniej pod maską) - efekt do wywołania nawet na zgaszonym silniku. forum[.]alfaholicy[.]org/mito_giulietta/170075-niezidentyfikowane_brzeczenie_1_4_jet-5.html?highlight=#post2285836 takie brzęczenie również ma miejsce, dochodzi ono z okolic pedałów.
Zdaje sobie sprawę, że nikt na forum nie potrafi wróżyć z fusów, ale liczę, że może ktoś borykał się z podobnym problemem i zna rozwiązanie :)